(VIDEO) Đuričko i Ćetković briljirali, Bor imao originalnu scenografiju

1026 0

BOR, (IST Media) Glumački dvojac Nikola ĐuričkoVojin Ćetković, predstavio se sinoć borskoj pozorišnoj publici predstavom „U Edenu na istoku“, rađenoj po tekstu Borislava Pekića a u režiji Đurička.

 

Vreme radnje smešteno je u današnje vreme, a priča se odigrava u sanatorijumu između progonitelja, nekadašnjeg člana tajne policije (Đuričko) i progonjenog (Ćetković), psihičkog bolesnika koji pati od manije gonjenja. Progonitelj i progonjeni, dve suprotstavljene strane beže i skrivaju se, a strah od gonjenja i proganjanja prelazi u obostranu paranoju. Priča stalno varira između tragedije i komedije kroz koju nas vode dva sjajna glumca.

 

U Edenu na istoku 3

 

 

I glumci i publika probijaju se kroz zamršen filozofski tekst čija je osnovna nit osećaj velike usamljenosti i potreba za komunikacijom sa drugim ljudima.

 

O odnosu likova, Đuričko je rekao: „Naši junaci su izmoreni i duševno namučeni i potrebni jedan drugom, jer jedino se oni međusobno razumeju. To se može razumeti i kao opšta trauma u kojoj je naše društvo. Mi smo malo zaplašeni, a hoćemo i da mi malo plašmo neke druge. U stvari bi najrađe s nekim razgovarali, ali smo isprepadani“.

 

Vojin Ćetković kaže da je ovo predstava u kakvoj je zaista želeo da igra, a o saradnji sa Đuričkom, kazao je: „Što se mog reditelja tiče, ja sam mu jedini glumac. Ne sećam se da mi je neki reditelj toliko pažnje posvetio“.

 

„Komad o progoniteljima i progonjenima pisan je 1971. godine. Pekić je napisao da se događa u bolnici za umobolne, ali čak i da su oni potpuno ludi, danas su te ustanove toliko popunjene da ovakva dva tipa, sa ovim dijagnozama, ne bi ni ostali u bolnici. U predstavi se govori o nečemu što nam se događa, što smo prihvatili kao normalno, a u suštini to nije. A to što nam se događa je haos, potpuna ludnica! Mnogi kazu da ova predstava liči na zemlju Srbiju“, zaključuje Ćetković.

 

Đuričko i Ćetković predstavu „U Edenu na istoku“ igraju širom Srbije, ali je Bor imao „privilegiju“ za originalnu scenografiju. Naime, glumci su uoči predstave na bini zatekli plastična korita, postavljena kako bi se sakupila voda sa snegom pokrivenog krova Muzičke škole koji je ozbiljno ugrožen, i izrazili želju da ti sudovi ostanu i tokom predstave. Đuričko je u nekoliko navrata, mimo scenarija, skretao pažnju publike na problem koji postoji, gledajući ka krovu i vodu u koritu. U jednom momentu je, mimo scenarija, ušao u korito oponašajući veslanje.

 

Kako smo saznali, iako su čelnici opštine spremni da investiraju sanaciju krova na borskom hramu kulture, početak poslova otežavaju birokratski problemi vlasništva objekta. 

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X