[VIDEO DEBATA] Poljoprivrednici u borskim selima ne vide perspektivu

308 0
jabuka

Sveukupno stanje u poljoprivredi, kao i teškoće sa kojima se susreću poljoprivredni proizvođači sa područja grada Bora, bile su teme o kojima se govorilo u debati „3.600 korisnih sekundi“ u produkciji Ist Media Bor.

Učesnici debate bili su Jasna Tomić, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva „Tri pčelice“, kao i Dragan Ćosić, takođe vlasnik mešovitog poljoprivrednog gazdinstva.

Na samom početku debate pažnja je fokusirana na subvencije koje izdvaja Grad Bor u oblasti poljoprivrede.

Kada sam počela da se bavim pčelarstvom, aplicirala sam i bila mi je odobrena subvencija lokalne samouprave u Boru koja je bila fokusirane na nabavku pčelarske opreme. Meni je to u tom trenutku mnogo značilo i na taj način sam uspela da obezbedim ono osnnovno za bavljenje ovim poslom. Nakon toga, kreirala sam projekat koji mi je odobren iz stranih fondova, a koji je predviđao nabavku takozvanih medomata. Ponosna sam na taj projekat jer su to bili prvi medomati koji su instalirani u Srbiji, kaže Jasna Tomić.

Inače, iz gradskog budžeta u Boru, za oblast poljoprivrede, tokom 2021. godine biće izdvojeno 20 miliona dinara. Prema najavama gradskih čelnika, taj iznos će se u narednoj godini povećati na 45 miliona dinara.

Dragan Ćosić, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva u okolini Bora rekao je, gostujući u debati, da je primetio da mu se žale mnogi prijatelji koji se bave stočarstvom, i to oni kojima su odobrene subvencije na republičkom nivou. Kako je Ćosić precizirao, žalbe se odnose na činjenicu da je svaki stočar, kome je odobrena subvencija po grlu stoke, dužan da agenciji koja realizuje te subvencije, plati 5.000 dinara po grlu. Prema njegovim rečima, to je paradoksalno jer pokazuje da država istovremeno i daje i uzima sredstva. To se, prema rečima Ćosića, mora promeniti.

Sagovornici u debati „3.600 korisnih sekundi“ nisu generalno veliki optimisti što se tiče razvoja poljoprivrede u borskom kraju, pre svega jer je rudarstvo primarna delatnost koja se razvija u ovom kraju. Upravo zbog zagađenja zameljišta, vazduha i vode, u narednim godinama će biti sve teže da se ljudi bave poljoprivredom. Takođe, mnoga sela će, prema svemu sudeći, morati da se isele zbog proširenja rudnika. Za sada je to slučaj sa selom Krivelj, ali postoji realna mogućnost da se rudnik bakra proširi toliko da to počne da utiče i na sela Oštrelj, Metovnica, Slatina i Brestovac.

Projekat „3.600 korisnih sekundi“ podržao je Evropski fond za demokratiju (European Endowment For Democracy)

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X