[VIDEO] Debata: Dugovanje Toplane godišnji budžet grada a ugalj se kupuje bez tendera

70 0

 

Dugogodišnje loše poslovanje JKP „Toplana“ u Boru i dugovanja koja dostižu blizu 2,5 milijardi dinara, bile su teme o kojima se govorilo u debati „3.600 korisnih sekundi“ u produkciji Ist Media. Učesnici debate bili su Dragan Marković, odbornik u Gradskoj skupštini u Boru, Panajotis Apostolidis, predsednik Nadzornog odbora Toplane, kao i Zoran Andrejić, predsednik UO Asocijacije potrošača Srbije. Poziv za učešće u debati upućen je i gradonačelniku Bora, Aleksandru Milikiću, ali se on nije odazvao.

Na samom početku debate pažnja je fokusirana na ugovor o kupovini uglja za narednu grejnu sezonu. Učesnici debate imali su pred sobom odluku Nadzornog odbora koji ovlašćuje bivšeg direktora Milutina Simića da potpiše ugovor o nabavci uglja. U potpisu dokumenta je odštampan potpis Panajotisa Apostolidisa.

To nije moj potpis. Iako je moje ime i prezime odštampano na dokumentu, potpis nije moj, već člana Nadzornog odbora. Ja nisam informisan o tom dokumentu jer sam tada bio van Bora. Inače, već treću godinu skrećem pažnju gradonačelniku i ostalima u Gradskoj upravi u Boru na niz nepravilnosti u poslovanju Toplane, Na žalost, nikada me niko iz Gradske uprave nije pozvao na razgovor i konsultacije, rekao je Apostolidis, gostujući u debati.

Dragan Marković, odbornik Gradske skupštine u Boru, rekao je da se godinama ugalj za borsku Toplanu nabavlja neposrednom pogodbom sa jednom firmom, i to po 40 do 50 odsto skupljoj ceni.

To je partijska nabavka uglja i možemo pretpostaviti ko deli dobit. Upravo takve nabavke uglja uništile su Toplanu, a o svim tim aktivnostima gradonačelnik Bora je veoma dobro informisan, rekao je Marković.

Povodom ranije izjave gradonačelnika Bora, Aleksandra Milikića, da će svi koji su ranije isključeni, a i koji planiraju da se isključe sa grejanja, da će morati da plaćaju 43 dinara po metru kvadratnom, emitovana je izjava Miloša Blagojević koji se sa centralnog grejanja isključio pre dve godine.

Ne pada mi na pamet da plaćam nešto što ne koristim. Po kom osnovu bih morao da plaćam 43 dinara po metru kvadratnog stana ukoliko sam isključen sa grejanja Toplane. Imajući u vidu da cevi Toplane prolaze kroz moj stan, oni meni treba da plate naknadu za tako nešto, a ne ja njima još da plaćam, rekao je Blagojević.

Povodom korisnika koji imaju problema sa grejanjem, učenik debate bio je i Zoran Andrejić, predsednik UO Asocijacije potrošača Srbije, koji je rekao da nema ništa od toga da građani plaćaju fiksne naknade, a da su isključeni sa grejanja.

Ne postoji osnov po kome Toplana to može naplatiti. Asocijacija potrošača ima tim advokata koji će ispitati te navode, ali slobodno mogu da poručim građanima Bora da ne plaćaju tako nešto jer nema osnova, rekao je Andrejić, gostujući u debati.

Projekat „3600 korisnih sekundi“ podržala je „European Endowment For Democracy“

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X