[VIDEO DEBATA] Bor (ni)je pristupačan za osobe sa invaliditetom

46 0
osobe sa invaliditetom

 

BOR – Live stream debata pod nazivom „Koliko je Bor pristupačan za osobe sa invaliditetom“, koja je emitovana na Facebook strani produkcije Ist media Bor, ugostila je Draganu Dragićević, predsednika udruženja „Iz kruga – Bor“, Dobricu Đurića, člana Gradskog veća u Boru, kao i Dragana Jelenkovića, načelnika Odeljenja urbanizma Gradske uprave Bor.

U uvodnom delu debate svi učesnici su se složili da je u Boru poslednjih godina učinjen pomak u pogledu infrastrukturne pristupačnosti za osobe sa invaliditetom, ali da to nije nedovoljno.

Činjenica je da poslednjih godina nadležne gradske strukture u Boru, prilikom sređivanja ulica i trotoara, mnogo više obraćaju pažnju na prilazne i pristupne tačke koje koriste osobe u kolicima, kao i svi ostali koji imaju neki hendikep. Smatram da komunikacija između predstavnika Gradske uprave i borskih udruženja invalida treba da bude mnogo prisnija i konstruktivnija, rekla je Dragana Dragićević, predsednik udruženja „Iz kruga – Bor“, inače i sama osoba sa invaliditetom.

Dobrica Đurić, član Gradskog veća u Boru, smatra da je poslednjih godina puno urađeno u ovoj oblasti, ali i da se u Boru mora još mnogo raditi kako bi osobe sa invaliditetom imale nesmetan pristup svim javnim ustanovama i institucijama, kao i da sve saobraćajnice i trotoari budu prilagođeni ovoj ciljnoj grupi.

Složio bih se sa ocenom da još puno treba sređivanja kako bi svaka ulica, svaki trotoar i pešački prelaz bio prilagođen osobama sa invaliditetom. Važno je da se svest menja i da svi polako prepoznajemo koliko je važno da u svakodnevne aktivnosti uključimo ove osobe, ali i da im omogućimo nesmetano kretanje. , ocenio je tokom debate Dobrica Đurić.

Sa stručne strane, svoje mišljenje o rešavanju infrastrukturnih problema osoba sa invaliditetom izneo je tokom debate i Dragan Jelenković, načelnik Odeljenja za urbanizam.

Verujem da samim osobama sa invaliditetom, kao i svim ostalima, ponekad izgleda da nadležne državne strukture ne žele ili ne znaju da reše ove probleme. Tvrdim da to nije istina i da su nam u mnogim stvarima bukvalno ruke vezane zbog zakonskih regulativa. Navešću samo jedan primer postavljanja pristupnih rampi blizu zgrada u kojima ima osoba sa invaliditetom. To u zakonskom smislu predstavlja takav problem da je gotovo jedino moguće da to izgradite ukoliko preskočite nekoliko zakonskih odredbi. Sa druge strane, posmatrajući evropske regulative u toj oblasti, smatram da Francuska ima najbolji model. Kod njih je zakon takav da kada se gradi bilo koji objekat ili se infrastrukturno sređuju ulice i trotoari, odmah se poštuju sve regulative za invalidne osobe, zaključio je u live stream debati Dragan Jelenković, načelnik Odeljenja za urbanizam.

Razgovarali smo sa Boranima sa invaliditetom o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju na ulici

Pogledajte celu video debatu

 

Projekat „3600 korisnih sekundi“ podržala je „European Endowment For Democracy“

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X