(VIDEO) – ALPINISTI SPASILI IZGLADNELOG lovačkog psa nakon preživljenih sedam dana

3452 0

BOR, (IST Media, Foto: Z.Trifunović)  Pripadnici ekstrim kluba „Rock And Ice“, spasili su sinoć nedaleko od sela Luka lovačkog psa sa teško dostupne litice na kojoj je proveo sedam dana uzaludno lajući i zavijajući.

Izgladnelu ženku su, posle 45 minuta borbe sa zaleđenom stenom, sigurne smrti spasili alpinisti Robert Mišić i Zvonko Trifunović, nakon što ih je istog dana pozvala tamošnja meštanka Gorica Nikolić.

Porodica Nikolić, koja živi nedaleko od stenovitih masiva, najpre je pozvala vatrogasce, koji su ih uputili za Roberta i Zvonka, aktivne alpiniste koji su već učestvovali u sličnim akcijama spasavanja.

 

Robert (levo) i Zvonko: Najveća nagrada spasavanja – zahvalan pogled keruše

Alpinisti su nam prepričali da je Gorica Nikolić o „zarobljenom“ lovačkom psu koji je verovatno dospeo na liticu jureći za plenom, tri dana ranije kontaktirala odgovorne u Mesnoj zajednici, ali da oni nisu pokazali zainteresovanost da pomognu.

Očajni, pokušali su da sami pomoću stuba dopru do keruše, ali je to bilo nemoguće na nepristupačnom i zaleđenom terenu.

Čim smo saznali da je životinja sedam dana zarobljena na litici nismo čekali ni minut. Iako je pao mrak, krenuli smo pod punom opremom ka selu Luka. Nakon 45 minuta uspona po klizavoj i opasnoj steni, uspeli smo da dođemo do keruše koja je izgledao tako mršavo i iscrpljeno, baš onako kako sam do sada video samo na fotografijama. Bila je uplašena ali i srećna što nas vidi. Samo je volja za životom uspela da je održi. Iako je na litici bilo snega, kada smo je spustili popila je u dahu litar i po vode, kaže Trifunović.

Iako su reakcije životinja koje se bore i strahuju za život nepredvidive, prilikom vezivanja za spuštanje sa stene i kada su je stavili u torbu za bezbedno spuštanje, nije ni zarežala, već je iznemogla mahala repom.

 

 

Kada smo joj prišli i dali da jede, gledala nas je očima u kojima se videla neizmerna zahvalnost, rekao nam je Robert Mišić.

Keruša je, kako su nam rekli, ostala kod porodice Nikolić, koja je najzaslužnija što je preživela sedmodnevni pakao na steni.

Uspešna akcija spasavanja

 

 

https://youtu.be/L-LooPEa2Mo

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 1 comments

Leave a comment

Your email address will not be published.

X