(VIDEO) 72 minuta KRALJEVA ČAČKA

1383 0

Piše: S.T.

Kralj Čačka, oslabljen, bez bubnjara, i kao trio je priredio u utorak u Narodnoj biblioteci Bor divno veče svima koji nekoliko godina unazad prate stvaralaštvo ovog autorskog benda, po mnogo čemu drugačijeg od svega aktuelnog na nov oj srpskoj muzičkoj sceni.

Nenad Marić, ako se njemu kao autoru tekstova, muzike i vokalu može nadenuti titula kralja Čačka, tokom 72 minuta je provozao fanove kroz svoj opus koji traje još od 2006. godine kada je prvi put stao pred publiku.

Kroz stvaralaštvo “kraljeva” osećaju se mnogi uticaji muzičkih žanrova, od američkog folka, jazza i bluesa, svega onog što, rekao nam je Nenad, i sam od malena prati i sluša.

Kako objašnjava, ipak svi ti žanrovi nisu bili uticaj na njega kao kantautora, već su ga tokom stvaralaštvu određeni muzičari i pravci inspirisali.

Scenski nastup, multiinstrumentalnost i nepredvidivo kretanje kroz note i poeziju, uz pratnju gitarskih rifova i solo deonica njegovog brata Marka (plus klavir), kojme se ne može poreći uticaj Marc Ribota (dugogodišnjeg gitariste Tom Waits-a), i precizne i efektne tonove žica kontrabasiste (Miladin Stojković), posebno gudalom u pesmi Istanbul  sve je u utorak izgledalo kako su fanovi, njih stotinak i očekivali. Iskreno i sa puno emocija. Publika nije žalila dlanove.

Marko Marić (gitara, klavir)

Neverovatno zvuči da je ovakav bend, kroz čije tonove prepoznajete: Tom Waitsa, Nick Cavea, Leonarda Cohena, Johny Casha Kurt Wildea…, tek stidljivo svirao po klubovima objavivši svoj prvi album deset godina kasnije, kada je širu publiku zaintrigirala Deda mraz je švorc. Ređale su se preksinoć u Boru Zemlja snovaMoj avatar, Bum, Partizan

Pitali smo ga u hodu, kako se razvijalo njegovo stvaralaštvo i otkud naklonost ka pomenutim muzičarima?

Kada se pojavio prvi album krajem prošle godine, tada je naša muzika dobila ovaj pravac. Sve se nekako u hodu postepeno razvijalo, i nisam imao nameru da krene u ovom smeru niti sam mogao da pretpostavim da će tako biti. Ono što sam slušao i kako smo stvarali ne bih mogao nazvati uticajem, pre bih rekao da me to inspiriše, kaže Nenad za IST Media.

Malo je poznato da je Nenad Marić 1979, diplomirao slikarstvo na beogradskom FLU i do sada je već imao samostalne izložbe.

Opširniji intervju sa Nenadom Marićem vodila je koleginica Milica Vasović sa ozzonpress i možete ga pročitati OVDE

 

EVO KAKO JE TO IZGLEDALO U BORU!

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X