Društvo

Videkonferencijska oprema za svedočenje obezbeđuje više pravde za žrtve

Soba za zrtve i svedoke oebs

 

Izvršenje krivičnog dela nažalost, najčešće nije i poslednja trauma za žrtve. One neretko prolaze i kroz sekundarnu viktimizaciju, nedovoljno razumevanje okoline, ali i duge i isrcpljujuće postupke u kojima iskaze daju nekoliko puta.

Zato je opremanje specijalnih prostorija za svedočenje i videokonferencijska oprema, koja obezbeđuje da posebno osetljivi svedok iskaz daje van sudnice i susreta sa optuženim, važan korak u ostvarenju prava žrtava i svedoka.

Zakonik o krivičnom postupku već odavno prepoznaje prava i potrebu da žrtve budu zaštićene od sekundarne viktimizacije, između ostalog i tako što će im biti omogućeno da iskaze u postupcima daju bez dodatnih trauma, straha i izloženosti sekundarnoj viktimizaciji. Praksa je, međutim, kaskala za zakonodavstvom kaže Tamara Savić, sudija Višeg suda u Nišu konstatujući da se sada situacija značajno menja.

Ekran visi sudovi oebs

Viši sud u Nišu je jedan od pet sudova u Srbiji koji je zahvaljujući projektu „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“ dobio opremu za specijalne prostorije i videokonferenciju opremu za svedočenje posebno osetljivih svedoka.

Kroz projekat koji sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji kao izabrani partner Ministarstva pravde, a finansira Evropska unija, ovakvu opremu dobili su u viši sudovi u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Novom Pazaru, a dok ne dobiju svoju, koriste je i viša javna tužilaštva.

Služba za podršku žrtvama i svedocima Višeg suda u Nišu jedna je od prvih u Srbiji.

Do sada joj se za pomoć i podršku obratilo više od 80 oštećenih, najčešće onih koji su bili žrtve teških krivičnih dela poput nasilja u porodici, trgovine ljudima i seksualnih delikata.

Najveći broj ovih žrtava zaslužuje status posebno osetljivog svedoka i mogućnost da svoje iskaze daje i na ovaj način, bez direktnog susreta sa optuženim i pre procesa i tokom njega – istakla je sudija Savić na vebinaru za medije koji je organizovala Misija OEBS-a u Srbiji.

Na ovaj način žrtvama je omogućeno da prilikom davanja iskaza u posebnoj prostoriji imaju i podršku psihologa, socijalnog radnika ili drugih stručnih lica. Snimak se čuva, a oprema dozvoljava i povezivanje sa drugim sudovima što postupke čini efikasnijim.

Činjenica da je ovu opremu dobio niški Viši sud, pomogla je i Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Dobili smo mogućnost da i tužilaštvo ispita svedoke na ovaj način kako bi izbegli višestruko ponavljanje iskaza žrtve, smanjili sekundarnu viktimizaciju, ali i dobili kvalitetniji iskaz žrtve, rekla je Irena Radivojević, zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Put ka ostvarenju prava žrtava svakako je i njihova bolja informisanost, a tome – kako je zaključeno – doprinos i boljom saradnjom moraju dati i pravosudni organi, ali i mediji.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

[AUDIO] Da li je navodna ideja o nuklearnom pogonu u Boru poslužila za nastavak “rata” SPS-a i SNS-a? Kinezi tvrde da im nuklearka ne pada na pamet

Ist Media

[VIDEO] Borski srednjoškolci poručuju: Nisi faca ako prekoračuješ brzinu!

Ist Media

Meštani Suvaje posle tri decenije dobili uredno snabdevanje vodom. Srbija Ziđin Majning izdvojila 1,5 miliona evra

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X