Ventilatori Tekijanke psihički uznemiravaju stanare IV Mesne zajednice

715 0

BOR, (S. Trifunović Foto: Ist media) Zamislite da vam neko svako veče pre spavanja iza vrata spavaće sobe uključi fen koji radi dve, tri sekunde, zatim ga ugasi, pa ga nakon tridesetak sekundi ponovo uključi. I tako 365 dana u godini!

 

Upravo se nešto slično događa meštanima nekoliko višespratnica u IV Mesnoj zajednici koji već dve godine trpe slično psihičko maltretiranje iz ventilatora rashladnih uređaja prodajnih objekta “Tekijanka”. Zbog impulsne buke koja nastaje svakih petnaestak do dvadeset sekundi i traje sekundu ili dve, san mnogih je postao noćna mora.

 

Stotine stanovnika IV MZ svakodnevno trpi psihičku torturu

 

Za razliku od, recimo, „Maksi diskonta“, na čijem su objektu postavljeni kvalitetni ventilatori sa minimalnom bukom, u ovoj firmi iz sela Tekija kod Kladova su se odlučili za jeftinije uređaje, ne mareći za torturu koju će trpeti stanari, inače njihovi klijenti.

 

Kako bi zaustavili psihičko maltretiranje, za samo sat vremena više od dvadeset porodica ove Mesne zajednice su u avgustu prošle godine Odeljenju za inspekcijske poslove Opštinske uprave Bor prijavili slučaj “Tekijanka”, zatraživši da nadležne službe izvrše merenje i nalože vlasniku otklanjanje izvora buke.

 

Stanari su inspekciji jasno stavili do znanja da buka leti ne predstavlja problem tokom dana, ali da noću, kada su zbog vrućine prozori otvoreni, ili se pak stan provetrava od klima uređaja, buka postaje nesnosna.

 

“Mislila sam da sam popustila sa živcima jer me noću uznemirava konstatno uključivanje i isključivanje ventilatora, ali sada vidim da nisam jedina”, rekla nam je stanarka zgrade 103, jedna od potpisnica zahteva upućenom inspekciji.

 

Mesec dana kasnije, stručnjaci Instituta za bezbednost i preventivni inženjering iz Novog Sada su obavili merenja iz dva stana, ali je merenje obavljeno sa zatvorenim prozorima?!

 

Uzalud su se stanari bunili zbog ovakvog načina merenja, upozoravajući da tokom letnjih vrućina, kada danju skala na termometru dostiže 40 stepeni, niko ne zatvara prozore (pa čak ni u klimatizovanim stanovima), inspektori su sa žaljenjem konstatovali da zakon predviđa merenje buke u stanu kada su prozori zatvoreni.

 

Osim u jednom slučaju! Kada je obavljeno akustično zoniranje buke, i o tome bude doneta Skupštinska odluka. Tada se buka meri na otvorenom.

 

Kancelarija za zaštitu životne sredine Opštine Bor je još 2012. godine donela program akustičnog zoniranja na terotoriji opštine Bor, što su odbornici SO Bor usvojili na jednom od zasedanja. Potom je urađena i druga faza, tokom koje je ovlašćena stručna organizacija, IBS Institut iz Novog Sada 2013. godine obavila zoniranje (informacija objavljena u Službenom glasniku).

 

I pored svih aktivnosti, već četiri godine se čeka donošenje opštinske odluke o merama zaštite od buke.

 

Načelnica Odeljenja za inspeksijske poslove Opštine Bor, Milica Musterović, kaže za IST Media da se uskoro očekuje sastanak ove inspekcije sa Odeljenjem za privredne i društvene delatnostiKancelarijom za zaštitu životne sredine Opštine Bor, kako bi se formulisao predlog odluke, koji će se pred odbornicima SO Bor naći možda već na narednom skupštinskom zasedanju.

 

Prema njenim rečima, odluka će sadržati fiksne kazne za izazivače buke i kakve je mere potrebno preduzeti.

 

Izvor IST Media iz opštinske uprave, rekao je da se sa ovom odlukom odugovlači, jer bi se u velikim problemima našli pojedini privatnici, a pre svega, ugostiteljski objekti.

 

Jer, monitoring, koji je imao za cilj da pokaže realno stanje buke u gradu kako bi se pristupilo po pritužbama građana, pokazao je veću buku od dozvoljene u noćnim satima u mnogim naseljima. Rezultati su bili zabrinjavajući. Jedan od rezultata ticao se i jačine buke u IV MZ (merena buka kraj zgrade broj 119), gde je situacija ocenjena kao nezadovoljavajuća.

 

Jeftina oprema rashladnih mašina deluju poput mašina za mučenje

 

I pored rezultata merenja sa zatvorenim prozorima od oko 24 milibara, što je manje od dozvoljene 45mb, u razgovoru sa komunalnom inspektorkom, saznali smo da je ipak preporučeno predstavnicima Tekijanke, da na neki način izoluje uređaje zbog buke pri otvorenim prozorima, ali se to ni posle godinu dana nije dogodilo.

 

Naši pokušaji da stupimo u kontakt sa press službom „Tekijanke“ i saznamo da li su namerni da nešto promene u agregatima, nisu oridili plodom iako smo putem sms-a dobili uveravanje da će nas kontaktirati kasnije.

 

Podsećamo da akustičke zone, pored područja za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno-istorijski lokaliteti i drugi objekti, mogu biti i čisto stambena područja, kao što je to slučaj u IV Mesnoj zajednici.

 

Svetska Zdravstvena Organizacija (World Health Organisation, WHO) je nakon dugogodišnjih analiza objavila Izveštaj pod nazivom „Teret bolesti izazvan bukom u životnoj sredini“ u kome je dokumentovano da buka izaziva stres, ometa osnovne aktivnosti poput sna, odmora, rada ili učenja. Duže izlaganje može izazvati ozbiljna oboljenja kao što su hipertenzija i kardiovaskularne bolesti, čak i preuranjenu smrt.

 

 

KAKO ZAKON TRETIRA BUKU?

Buka se javlja u životnoj sredini i predstavlja svaki neželjeni ili štetni zvuk u spoljnoj sredini stvoren ljudskom aktivnošću. Izvor buke jeste svaki emiter neželjenog ili štetnog zvuka kao posledica aktivnosti ljudi. To može da bude uređaj, sredstvo za rad, saobraćajno sredstvo, instalacija postrojenja, tehnološki postupak, elektroakustički uređaj. Komunalna buka utiče na kvalitet života, remeteći prirodan ritam rada i odmora dok industrijska buka oštećuje sluh.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X