Veliki problem za Boranke. Na mamografiju se upućuju u Kladovo ali uskoro stiže nov uređaj

181 0
mamograf

Mamograf u Opštoj bolnici u Boru više od pola godine nije u funkciji. Boranke su za ovu vrstu pregleda uskraćene, pa se na dijagnostiku upućuju u Kladovo.

Nezadovoljstvo pacijentkinja  je opravdano, jer je, nažalost, duga lista čekanja, putovanje do Kladova za njih predstavlja dodatni napor, a celokupnu situaciju otežava epidemija Covida 19 zbog koje se primenjuju i dodatne mere opreza.

Za popravku mamografa potrebno je oko 600 hiljada dinara, pa su čelni ljudi bolnice pomoć potražili od Ministarstva zdravlja i komisije za procenu prioriteta nabavke medicinske opreme.

Sredstva iz Ministarstva su opredeljena i kreće postupak javne nabavke. Ja se nadam da ćemo u narednih mesec dana rešiti i ovu bolnu tačku. Mi smo svesni da onkološki pacijenti čekaju, ali jednostavno iznos sredstava koji je potreban za popravku mi kao bolnica nismo mogli da obezbedimo i morali smo da se obratimo Ministarstvu, a oni su prepoznali da je ovo prioritet, rekao nam je dr Goran Joksimović direktor Opšte bolnice.

U Boru se godišnje beleži 30 do 40 novootkrivenih slučajeva kancera dojke, što je u odnosu na prethodne godine više za 1 odsto. Za dijagnostiku se koriste pregled ultrazvukom, mamografijom i magnetnom rezonancom, a mamografija je zlatni standard za dijagnostiku ove opake bolesti.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X