Večeras u Negotinu počinju 54. MOKRANJČEVI DANI, a evo i programa

681 0
NEGOTIN, (IST Media, Piše: Zdenka Tomić) U Negotinu će od 14-20. septembra biti održani 54.“Mokranjčevi dani“. Uz srpske ansamble u programu i umetnici iz Amerike, Holandije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rusije i Rumunije

Besedom dirigenta Bojana Suđića danas u dvorištu rodne kuće Stevana Stojanovića Mokranjca počinje jedan od najznačajnijih muzičkih festivala u Srbiji. Već po tradiciji, prvo festivalsko veče u znaku je horskog stvaralaštva i okupiće, do sada, najveći broj inostranih vokalnih ansambala koji će se natpevavati za prestižnu nagradu – statuetu Stevana Mokranjca.

To su horovi: „Korikos“ iz Njujorka (dirigent Alek Galambos), „Devana“ iz Amsterdama (dirigent Julija Šćepanović), KUD „Stanko Dragojević“ iz Podgorice (dirigenti Ilija Dapčević i Zoja Đurović), Gradski mešoviti hor „Vardar“ iz Skoplja (dirigent mr Jasmina Đorđeska), Kamerni hor „Lavirint“ iz Zaječar (dirigent Željka Aleksić) i Gradski mešoviti hor „Abrašević“ iz Valjeva (dirigent Dragan Vasiljević).

Drugi festivalski dan u nedelju 15. septembra biće u znaku programa “Niti tradicije” u Mokranju, mestu porekla porodice Stojanović u okviru kojeg će nastupiti tamošnje kulturno-umetničko društvo „Mokranjac“ i Ansambl narodnih pesama i igara „Vlastimir Pavlović Carevac“ iz Velikog Gradišta.

Sa prošlogodišnjih Mokranjčevih dana

U mokranjskoj crkvi biće priređen i koncert Kamernog mešovitog hora Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda, pod upravom Milice Đokić. Na programu od 20 sati u negotinskom Domu kulture je koncert pod nazivom „Zaprepletum Rasplepetum“ uz učešće Dragane Popović (mecosopran) i Ljubomira Popovića (tenor) i klavirsku pratnju Milana Šumenkovića, posvećen obeležavanju decenije od smrti kompozitora Konstantina Babića.

U crkvi Svete Trojice u Negotinu od 21 sat i 30 minuta biće priređen koncert Hora “Prepodobni Rafailo Banatski” iz Zrenjanina, pobednik Natpevavanja horova 2017. godine.

Veče kasnije nastupiće Jovan Maljoković i „Balkan salsa bend“, a 17. septembra pred publikom će se naći Dečiji hor „Radost“ iz Moskve, pod upravom Jekaterine Aleksandrovne Dunajeve.

Najveće interesovanje publike vlada za mjuzikl „Čikago“ Pozorišta na Terazijama iz Beograda, u režiji Kokana Mladenovića.

Poslednje dve festivalske večeri obeležiće nastupi Beogradskog kamernog orkestra „Ljubica Marić“ pod upravom Radeta Pejčića kroz koncert naslovljen „Crni goro“ i Hora i Simfonijskog orkestra RTS –a koji će koncertom pod nazivom „Mokranjac i Mocart“ i zatvoriti ovogodišnji Festival.

Bogat program 54. „Mokranjčevih dana“ sa bezmalo 30 programa i oko 1.000 izvođača upotpuniće i nastup čembalistkinje Svetlane Stojanović Kutlače, dok će u okviru prepodnevnog programa “Klasika u 11” nastupiti i Hor “Vox Dunaris” iz Turn Severina (Rumunija) sa dirigentom Viorelom Dorinom Balom, kao i profesori negotinske Umetničke škole „Stevan Mokranjac“: Stefan Nikolić (harmonika) i Vesna Garabantin (violončelo), kao i Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“ iz Zaječara, pod upravom Maje Milenković.

U pratećem delu programa su izložbe grafika “Otisak vremena” Moderne galerije “Likovni susret” iz Subotice, slika sa 21. Likovne kolonije “Eho muzike” negotinskog Doma kulture, promocija knjige “Muzička hodočašća” Gordane Krajačić, kolektivne monografije “Banatski Falstaf – komična opera Pop Ćira i pop Spira” Dejana Despića, audio izdanja “Zvukovez” Miroljuba Aranđelovića Rasinskog, kao i naučne tribine i seminari.

U rodnoj kući Stevana Mokranjca u vreme Festivala biće otvorena i izložba “Momčilo St.Mokranjac – hemičar, profesor, toksikolog” (povodom 120 godina od rođenja velikana u farmaciji), sina Stevana Mokranjca koju organizuju Univerzitet u Beogradu – Farmaceutski fakultet, Muzej Krajine i Dom kulture “Stevan Mokranjac” Negotin.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X