Veće plate za „Bambi“, ustanove kulture i Centar za socijalni rad u Boru. Natezanja oko Apotekarske ustanove

551 0

BOR, (IST Media) Odbornici Skupštine opštine Bor, usvojili su danas rebelans lokalnog budžeta, čime je omogućeno povećanje zarada u predškolskoj ustanovi „Bambi“ za šest procenta, odnosno za pet procenata u ustanovama kulture i Centru za socijalni rad.

 

Sa današnjeg zasedanja Foto: Ist Media

 

Rebalansom je predviđeno povećanje opštinskog budžeta za 134 miliona dinara, tako da ukupna planirana sredstva za 2017. godinu iznose 2,232 milijarde dinara.

 

I dok u se u obrazloženju navodi da se ovim uvećanjem predviđa izdvajanje 112,6 miliona dinara za održavanje puteva u gradu i selima, opozicija tvrdi da je zapravo reč o „izbornom rebalansu“, budući da su uoči predsedničkih izbora mnogi radovi već izvršeni, pa je to potrebno „ispeglati“ kroz budžet.

 

 

Od ranije predviđenih 25 miliona dinara godišnje za pokrivanje gubitaka Apotekarske ustaniove Bor, skinuto je 3 miliona dinara, dok će 11,4 miliona dinara otići za pravosnažne presude ugovorenih pa otpuštenih radnika u Domu zdravlja.

 

 

„Ovim rebalansom se zapravo plaća to što je radjeno u predizbornoj kampanji“, tvrde kategorički odbornici Dragan Marković (DSS), Srđan Marjanović (SDS) i Predrag Balašević (VDSS).

 

Srđan Marjanović: Danas usvajamo izborni budžet Foto: Ist Media

 

Govoreći o povećanju zarada, Balašević je predložio i povećanje plata zaposlenima u lokalnoj samoupravi, tvrdeći da su njihove zarade među najnižim u Srbiji, niže čak i od zaposlenih u borskim javnim preduzećima i ustanovama.

 

Odgovarajući na primedbe opozicije da je budžet nerealan, predsednik opštine Bor Živorad Petrović je rekao da je za prva tri meseca u lokalnom budžetu napravljen suficit, ali ga je opozicija podsetila da opština zapravo nije ispunila svoje obaveze izvršenja budžeta, pa otuda i suficit.

 

Predlog odbornika Srđana Marjanovića da se iz budžeta opštine Bor izdvoji novac za plate radnika u Apotekarskoj ustanovi, kako bi se sprečile buduće tužbe zaposlenih, nije prihvatila skupštinska većina.

 

„Amandman je bio dobar za budžet jer bismo njime sprečili dalje tužbe radnika koji opštinu dobijaju na sudu sa znatno uvećanim troškovima sudskog postupka. Sa druge strane, na ovaj način bi se pomoglo zaposlenima koji deset meseci nisu primili zaradu“, obrazložio je Marjanović.

 

Tokom većeg dela sednice, raspravljalo se o stanju u Apotekarskoj ustanovi Bor, koja je, zbog neodgovornog ponašanja odbornika koji su od 2011. godine usvajali frizirane završne izveštaje, na rubu opstanka.

 

Jedan od predloga i vladajuće većine i opozicije, je da se za narednu sednicu pripreme izveštaji o poslovanju ove ustanove od početka njenog sunovrata.

 

Načelnica opštinske uprave, Ljubinka Jelić, izjavila je da je opština podnela krivičnu prijavu protiv odgovornih u toj ustanovi.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X