DruštvoTema danaНекатегоризовано

Varnice na prvoj sednici Saveta za međunacionalne odnose u Boru

BOR, (IST Media) Konstitutivna sednica Saveta za međunacionalne odnose u Skupštini opštine Bor nije prošla u nimalo prijatnoj atmosferi, budući da je predstavnik vlaške nacionalne manjine već na samom startu izrazio sumnju u svrsishodnost ovakvog Saveta, kada njime predsedava Saša Perišić, osoba koja pripada većinskom narodu.

 

savet_za_medjunacionalne_odnose_2015_bor_istmedia 2

 

“Do sada su predsednici i zamenici predsednika saveta  uvek birani iz redova nacionalnih manjina. Ne znam po kom osnovu je sada predsednik Srbin čemu međunacionalni savet ako njime predsedava predstavnik većinskog naroda”, upitao je predstavnik Vlaha, Jovan Petrović iz Oštrelja.

 

Na njegovu zamerku, međutim, ostali članovi međunacionalnog saveta nisu reagovali.

 

jovan petrovich
Jovan Petrović gost TV Bor

Petrović još smatra da vlaški jezik kojim se govori u informativnim emisija TV Bor zapravo i nije pravi vlaški jezik, te da nije potrebno prevoditi vesti sa srpskog na vlaški, budući da Vlasi znaju srpski jezik.

 

“Ako se ne govori pravim vlaškim jezikom, bolje da se ta emisija ukine”, rekao je Petrović, ali nije objasnio koji je vlaški jezik zapravo “pravi”.

 

“Potrebno je da TV Bor ima redakciju na vlaškom jeziku koja bi se ozbiljnije pozabavila ovom nacionalnom manjinom”, smatra Petrović, koji je ipak pohvalio način na koji TV Bor izveštava sa susrete sela.

 

Perišić je zaključio da zbog privatizacije medija TV stanice možda neće imati motiv da emituju program na vlaškom ukoliko nije ekonomski isplativ, ali je pomenuto sufinansiranje medija kojim bi trebalo da se obogati program na jezicima nacionalnih manjina.

 

Do sledeće sednice Saveta za međunacionalne odnose, trebalo bi da se reše kadrovska pitanje za predstavike nacionalnih manjina u Centru za kulturu.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U OŠ “Dušan Radović” završena školska godina na najhumaniji način – Akcijom “Za dečije srce bez mane”

Ist Media

[VIDEO] Borski srednjoškolci i zaposleni u Srbija Ziđin Koper čistili priobalje Borskog jezera

Ist Media

Svečanom akademijom obeleženo 63 godine Tehničkog fakulteta u Boru

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X