EU IntegracijeНекатегоризовано

Van Rompej:Evropska perspektiva za Balkan ostaje prioritet

BRISEL (Beta-AFP) – Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej rekao je danas da se nastavljaju napori za proširenje Evropske unije i pored preovlađujućeg osećanja zamora od proširenja u velikom delu evropske javnosti.

 

Proširenje se nastavlja” posebno na zapadnom Balkanu gde “sve zemlje imaju samo jednu želju – da jednog dana postanu članice EU i deo evropske porodice“, rekao je Van Rompej u obraćanju ambasadorima 27 zemalja članica, u Briselu.

 

On je istakao da “zadržavanje evropske perspektive za zapadni Balkan” ostaje jedan od njegovih prioriteta.

 

Od bivših jugoslovenskih republika Slovenija je postala članica EU 2004, a Hrvatska bi trebalo da uđe u članstvo 1. jula naredne godine. Crna Gora je krajem juna počela pristupne pregovore, dok Srbija očekuje da dobije datum za početak pregovora.

 

Predsednik Evropskog saveta takođe je rekao ambasadorima da su pregovori Unije i Turske oko pristupanja EU “praktično blokirani” ali je ipak pozvao na nastavak “intenzivnih” kontakata sa Ankarom.

 

“Priznajem da su pregovori (sa Turskom) o proširenju praktično blokirani” zbog spora oko Kipra, rekao je Van Rompej. Kipar je jedna od 27 članica Unije i aktuelni predsedavajući.

 

Turska ne priznaje Kipar, koji je podeljen na grčki i turski deo od kada su turske trupe ušle na ostrvo 1974. godine. Turska je počela pregovore o pristupanju sa EU 2005, ali od 1. jula ove godine, od kada je Kipar preuzeo šestomesečno predsedavanje Unijom, bojkotuje sastanke sa EU na visokom nivou.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

SSP: Rezoluciju Evropskog parlemanta vlast i tabloidi koriste za širenje govora mržnje

Ist Media

Panel: Srbija za 10 godina pregovora sa EU neznatno poboljšala nivo pripremljenosti za članstvo

Ist Media

SSP: Vlast urušava borsko zdravstvo upućujući radnike javnog sektora na sistematske preglede u privatne domove zdravlja

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X