Usvojen Zakon o rudarstvu

315 0

SRBIJA (IST Media, Tanjug) Skupština Srbije usvojila je Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji će, prema očekivanjima Vlade Srbije, biti “vetar u leđa” investicijama u toj oblasti, a predviđa i kaznu zatvora do pet godina ukoliko se štrajk organizuje u rudarskim jamama.

 

Jedna od novina u zakonu jeste da se jedinicama lokalnih samouprava oduzima mogućnost izdavanja određenih odobrenja iz oblasti obavljanja geoloških istraživanja i eksploatacije nemetaličnih mineralnih sirovina i da sva odobrenja izdaje ministarstvo, odnosno nadležni pokrajinski organ kada se sirovine nalaze na prostoru pokrajine.

 
rudariZakonom je zabranjeno organizovanje i sprovođenje štrajka u jamskim prostorijama ili u drugim objektima i prostorijama u kojima postoji potencijalna opasnost po život i zdravlje ljudi.

 

Pravo na štrajk u privrednom subjektu koje obavlja eksploataciju sirovina ostvaruje se pod uslovom da se u vreme održavanja štrajka obezbedi sigurnost objekata, uređaja i instalacija, bezbednost i zdravlje ljudi.

 

U slučaju povreda odredaba o štrajku, koje mogu za posledicu imati nastupanje neposredne opasnosti ili izuzetno teške posledice za bezbednost i zdravlje ljudi ili njihovu bezbednost i bezbednost imovine ili druge štetne neotklonjive posledice, Ministarstvo preduzima mere neophodne za sprečavanje nastupanja tih posledica, među kojima su uvođenje radne obaveze, angažovanje radnika iz drugih tehničko tehnoloških sistema i drugih radnika – pojedinaca ili pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti direktora i članova organa upravljanja.

 

Za one koji organizuju ili učestvuju u sprovođenju štrajka u jamskim prostorijama ili drugim objektima i prostorijama predviđena je kazna zatvora od jedne do pet godina.

 
Na odredbe o štrajku opozicija je tokom skupštinske rasprave iznela niz kritika, a DS je najavila da će zbog njih podneti inicijativu za ocenu ustavnosti usvojenog zakona.

 
Poslanici su usvojili i Strategiju razvoja energetike do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X