Usvojen Zakon o rudarstvu

345 0

SRBIJA (IST Media, Tanjug) Skupština Srbije usvojila je Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji će, prema očekivanjima Vlade Srbije, biti “vetar u leđa” investicijama u toj oblasti, a predviđa i kaznu zatvora do pet godina ukoliko se štrajk organizuje u rudarskim jamama.

 

Jedna od novina u zakonu jeste da se jedinicama lokalnih samouprava oduzima mogućnost izdavanja određenih odobrenja iz oblasti obavljanja geoloških istraživanja i eksploatacije nemetaličnih mineralnih sirovina i da sva odobrenja izdaje ministarstvo, odnosno nadležni pokrajinski organ kada se sirovine nalaze na prostoru pokrajine.

 
rudariZakonom je zabranjeno organizovanje i sprovođenje štrajka u jamskim prostorijama ili u drugim objektima i prostorijama u kojima postoji potencijalna opasnost po život i zdravlje ljudi.

 

Pravo na štrajk u privrednom subjektu koje obavlja eksploataciju sirovina ostvaruje se pod uslovom da se u vreme održavanja štrajka obezbedi sigurnost objekata, uređaja i instalacija, bezbednost i zdravlje ljudi.

 

U slučaju povreda odredaba o štrajku, koje mogu za posledicu imati nastupanje neposredne opasnosti ili izuzetno teške posledice za bezbednost i zdravlje ljudi ili njihovu bezbednost i bezbednost imovine ili druge štetne neotklonjive posledice, Ministarstvo preduzima mere neophodne za sprečavanje nastupanja tih posledica, među kojima su uvođenje radne obaveze, angažovanje radnika iz drugih tehničko tehnoloških sistema i drugih radnika – pojedinaca ili pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti direktora i članova organa upravljanja.

 

Za one koji organizuju ili učestvuju u sprovođenju štrajka u jamskim prostorijama ili drugim objektima i prostorijama predviđena je kazna zatvora od jedne do pet godina.

 
Na odredbe o štrajku opozicija je tokom skupštinske rasprave iznela niz kritika, a DS je najavila da će zbog njih podneti inicijativu za ocenu ustavnosti usvojenog zakona.

 
Poslanici su usvojili i Strategiju razvoja energetike do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X