Upozorenje stručnjaka: Iz srušenog dimnjaka će izaći sve kancerogene materije. Ne izlazite iz stanova bez potrebe

596 0

 

Današnje rušenje topioničkog dimnjaka u pogonu kompanije Serbia Zijin Copper, koje je zakazano za 17 sati, imaće za posledicu širenje najopasnijih kancerogenih čestica u vazduhu, pa se Borani upozoravaju da zatvore prozore, da ne izlaze iz stanova bez preke potrebe a ako je neophodan izlazak, savetuje se obavezno nošenje zaštitne maske.

Najbolje bi bilo N-95 koja najviše štiti disajne puteve, ili je pak potrebno staviti makar dve obične maske.

Šef katedre za inženjerstvo zaštite životne sredine Tehničkog fakulteta u Boru prof. dr Snežana Šerbula, objašnjava za Ist media da je strašno opasno kada se ruši bilo koji objekat jer se tada široko prostiru sitne čestice, a kamoli u ovom slučaju, kada se ruši dimnjak u kome su se više od šest decenija sakupljale suspendovane čestice, sumopr-dioksid i prilepci celog periodnog sistema.

Najopasnije su sitne čestice koje i pored maske mogu direktno otići u pluća i izazvati ozbiljne posledice. U prašini koja će biti nad gradom biće kancerogenih materija kao što su arsen, kadmijum, olovo i živa, upozorava profesorka Šerbula.

Napominje da se prašina dugo neće slegnuti na tlo, pa treba biti oprezan celo popodne i celu noć, a savetuje da se maske nose i sutradan.

Prostiranju prašine iz srušenog dimnjaka neće ići u prilog ni vremenske prilike, budući da meteorolozi najavljuju blag istočni vetar, što znači da će suspendovane čestice padati na celu površinu grada, a kiše koja bi sprale čestice, nema u najavi ni narednih nedelju dana.

Podsećamo, u saradnji sa policijom i gradskim Sektorom za vanredne situacije obezbeđeno je da u zoni uticaja miniranja, delu Majdanpečke i ulice Milana Vasića Perice saobraćaj u to vreme bude zaustavljen za vozila i pešake, kao i da početak miniranja i prestanak opasnosti signalizira sirena.

Dimnjak je, da bi rušenje bilo bezbedno, podeljen u tri dela.

Prvi i drugi biće srušeni miniranjem, a treći građevinskim mašinama.

Na njegovom 13. i 47. metru izrađen je tzv. zalom i na ta dva mesta biće postavljen eksploziv. Prizemni deo dimnjaka, odnosno njegov treći deo, srušiće građevisnka mehanizacija. Teren u tampon-zoni je već pripremljen, pa su radi ublažavanja seizmičkih potresa, tik ispod dimnjaka, iskopani rovovi da amortizuju njegov pad.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X