HronikaKorona

ZATVOR ZA POVRATNIKE ako se ne pridržavaju naloženih mera

korona zatvor

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da srpske državljane iz inostranstva očekuje krivično gonjenje ukoliko, usled nesprovodjenja mera samoizolacije, zaraze ili izazovu smrt drugog lica od korona virusa.

Ako neko usled zabrane kretanja, zarazi druga lica, po članu 259. Krivičnog zakonika, može mu se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora, a ako usled zabrane kretanja uzrokuje smrt očekuje ga kazna od dve do 12 godina zatvora, kazala je Brnabić novinarima u Vladi Srbije.

Navela je da se u Srbiju vraćaju i njeni državljani kojima je potvrdjeno oboljenje od korona virusa, a da lekovima snižavaju temeraturu kako bi mogli da prodju kontrolu i napuste zemlje boravka.

Ona je istakla je da će državljani Srbije koji dolaze iz inostranstva, a koji budu prekršili mere samoizolacije, biti smešteni u neki od tri karantina – u Vršcu, Požarevcu i Pirotu.

Dodala je da će povratnici u Srbiju bez mesta prebivališta biti smešteni u karantin u Moroviću koji raspolaže sa 500 ležajeva.

Naglasila je da su najveći bezbedonosni izazov Srbiji ljudi koji se, i pored apela srpskih vlasti, vraćaju iz inostranstva u zemlju i navela da se od 14. marta do danas u 8 časova u Srbiju vratilo više od 65.000 gradjana.

Nažalost, to je pored svih apela od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije da ostaju u tim zemljama gde žive i borave. Teško iskontrolisati kretanje tih osoba, a moraju da budu u samoizolaciji izmedju 14 i 28 dana. Imamo gradjane koji su odgovorni, ali bi bilo patriotski da su ostali u tim zemljama u kojima su, rekla je ona.

Kazala je da su za kineske kompanije koje posluju u Srbiji otvoreni dinarski i devizni račun jer su se javljali i žele da doniraju meske, testove i finansijsku pomoć.

Premijerka Srbije jizjavila da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ona za zatvaranje srpskih granica za državljane Srbije koji dolaze iz inostranstva, ali da u ovom trenutku nema ustavnog načina da se to sprovede.

“Oni su naši državljani i mi moramo da ih pustimo. Ja mislim da bi to bilo dobro za ljude u Srbiji, kao i za one koji rizikuju svoje zdravlje dolaskom ovde”, rekla je ona novinarima u Vladi Srbije.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Uhapšen sa 18 kilograma marihuane

Ist Media

Za dva dana 243 prekršaja vozača kraj pešackih prelaza

Ist Media

Uhapšen ubica iz Negotina

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X