EU IntegracijeKorona

UPDATE Evropska komisija predložila ‘kovid pasoše’

Evropska komisija (EK) je danas predložila uvodjenje digitalnog “zelenog sertifikata” o zaštiti od korona virusa, koji omogućava putovanja unutar EU na temelju podataka o vakcinaciji preparatima priznatim u Uniji, o utvrdjenim antitelima i PCR testovima, a zemlje članice mogu same odlučiti da li za sertifikat prihvataju i rusku i kinesku vakcinu.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton je novinarima rekao da je “i ruska vakcina verovatno dobra”, a mišljenje o njoj treba da objavi Evropska agencija za lekove (EMA) i da se, imajući u vidu namere nekih članica EU da proizvode “Sputnjik V”, razmišlja i da Evropska komisija pomogone veću proizvodnju te vakcine u Rusiji.

Ranije su izvori EK najavljivali da će za izdavanje “zelenog sertifikata” važiti dokazi o vakcinaciji preparatima Fajzer-Biontek, Moderna, Astrazeneka i Džonson i Džonson, koje je odobrila EMA.

Evropski komesar za pravosudje Didije Rejnders je na konferenciji za štampu, zajedno s predsednicom EK Fon der Lejen i komesarom Bretonom, izjavio da je cilj da se do kraja leta 70 odsto gradjana Unije vakciniše protiv korona virusa, mada je dosad vakcinisano samo pet odsto.

Predsednica i komesari EK su na pitanja o sporosti vakcinacije u EU, odgovorili da ima organizacionih teškoća i da je znatno manja isporuka vakcina naručenih od farmaceutskih firmi, posebno Astrazeneke.

Uverenje o zdravstvenom stanju, kako su prethodno istakli zvaničnici EK, namenjeno je gradjanima zemalja EU.

Za putnike iz drugih delova sveta, te i sa Zapadnog Balkana, Evropska komisija će sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i Organizacijom za medjunarodni civilni vazdušni saobraćaj tek razmotriti moguće olakšice i odrediti standarde za to.

“Zeleni sertifikat” će biti u digitalnom, elektronskom vidu, kao i na papiru.

Predsednica Evropske komsije, Ursula fon der Lajen, novinarima je rekla da će podatke iz togg sertifikata priznavati sve države članice Unije da bi se zajamčila sloboda kretanja “na bezbedan način”.

Sertifikati i u digitalnoj formi i na papiru će imati QR kod koji sadrži neophodne informacije i digitalni potpis kako bi se osigurala autentičnost.

Der Lajen je rekla da očekuje da sertifikat pomogne oporavku turizma i cele privrede od posledica pandemije i da obnovi protok ljudi, kapitala, robe i usluga na jedinstvenom tržištu Unije.

Ključni elementi predloga Evropske komisije su da će “Digitalni zeleni sertifikat” biti dostupan svim gradjanima EU, da će se poštovati nediskriminacija i da će sadržati samo neophodne informacije.

Komisija će, kako je najavila, napraviti “digitalnu kapiju” i podržati članice EU da razviju softver za verifikaciju svih sertifikata u EU.

Sertifikati će biti besplatni i napisani zvaničnim jezicima ili jezicima zemalja koje ih izdaju, kao i na engleskom.

U slučaju da neka članica EU nastavi da traži od onoga koji ima “Digitalni zeleni sertifikat” da ide u karantin ili na test, o tome odmah treba obavestiti Komisiju i druge članice.

Sertifikati koji će važiti u svim članicama EU, otvoreni su i za Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

To će biti samo privremeni dokument koji će prestati da važi kada Svetska zdravstvena organizacija proglasi kraj pandemije.

Komisija je usvojila dopunski predlog da bi se osiguralo da se “digitalni zeleni sertifikat” izdaje i državljanima zemalja van EU koji imaju prebivalište u članicama ili pridruženim državama Šengena i posetiocima koji imaju pravo da putuju u druge članice.

Za gradjane zemalja van EU su iz pravnih razloga neophodni posebni predlozi, navela je Evropska komisija dodajući da nema razlike u postupanju prema gradjanima koji nisu državljani EU a ispunjavaju uslove za sertifikat.

Beta

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

SSP: Rezoluciju Evropskog parlemanta vlast i tabloidi koriste za širenje govora mržnje

Ist Media

Panel: Srbija za 10 godina pregovora sa EU neznatno poboljšala nivo pripremljenosti za članstvo

Ist Media

EU ulaže u očuvanje kulturnog nasleđa i tradicije u istočnoj Srbiji

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X