Umro Živojin Stanić, nastavnik violine, muzički urednik Radio Bora

1681 0

Piše: Brana Filipović (Solarismedia)

 

BOR – Bor je juče zauvek napustio Živojin Stanić, poznatiji kao Žika Muzika, nastavnik muzike u borskim osnovnim i srednjim školama i dugogodišnji nezamenljivi i nenadmašni muzički urednik Radio Bora i TV Bor, rukovodilac gradskog hora i decenijski neumorni pregalac u KUD Bor, aktivni član boračkih organizacija. Otišao je lagano, nenadano, brzo posle dragovoljne šetnje ulicama Zaječara s kolegom, novinarom i velikim prijateljem Stojanom Todorovićem, posle podnevne kafice u njegvoj drugoj kući, u Televiziji Bor. Minule subote, u centru Zaječara, ispred nekadšanjeg Doma vojske, susreo se sa nerazdvojnim drugarom Draganom Ranđelovićem, fotografisali su se za uspomenu, numorno zvali stare zaječarske novinare i boeme na viđenje, probesedili.

 

nekadašnja fonoteka Radio Bora (foto: slatinabor)

A onda je, minule noći, otišao u – nezaborav celog Bora i Timočke krajine. Mnogi su ga poznavali, mnogima je pomogao, naučio je genracije đaka osnovama muzičke kulture i umetnosti. Nije bilo državnog praznika i svetkovine na koju nije došao da oda počast borcima za slobodu otadžbine Srbije, voleo je vojsku, najviše – narod. Bio je do ploslednjeg daha narodni čovek. S kolegama novinarima, od Bora i Zaječara, negotina do Beograda, istrajavao je u profesionalnim lavirintima, sa njima se povazda radovao životu, znao je da raspoloži i uveseli svakog, pa i nepoznanika i namernika.

 

Rođen 1948. godine u Boru, rano se rastao sa ovozemaljskim svetom. Mogao je, i morao, više da poživi, jer takvi ljudi, s bogatim biografijama i s nepresušnom ljubavlju prema ljudima, svom gradu i selu, rodnoj grudi, imali su se rašta i roditi. Bio je i ostao „borsko dete“, Čovek i ljudina.

 

Mi, njegovi drugari i kolege teško ćemo zaboraviti svog „Žiku Muziku“. Nećemo moći da ga smetnemo s uma i srca, jer njegov trag u našim malim dušama je veliki kao planina, kao Homolje koje je često pohodio s mladima, najviše sa istraživačima, planinarima i izviđačima.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X