Ulazak u devetu deceniju proslavio obilaskom nove topionice RTB Bor (VIDEO)

373 0

BOR, (IST Media) Boranin Todosije Jakimovski, rođen pre tačno osam decenija, poželeo je da za svoj jubilarni rođendan obiđe postrojenje nove borske topionice bakra, topionicu u kojoj je stekao penziju nakon četrdeset godina rada u teškim, često i nepodnošljivim uslovima.

 

Rođen u malom selu kraj Krive Palanke, uvideo je da u siromašnoj sredini nema perspektivu, pa je 1959. godine odlučio da svoj životni i radni vek nastavi u borskom rudniku.

 

Resize of teodosije 2

Todosije mlađim kolegama prenosi iskustvo

 

Kaže da se tada radilo u izuzetno teškim uslovima, ali je i pored toga proizvodnja bakra bila na svetskom nivou. Za 24 sata, proizvodilo se i do 600 tone bakra.

 

Seća se da nije bilo adekvatne zaštitne opreme, maske su bile od običnih sunđera, a kako bi zaštitili dlanove, rukavice su sami pravili od kamionskih guma.

 

U prilično dobroj kondiciji za svoje godine, kaže da ga dim nije slomio. Dobrog je zdravlja, a mladim topioničarima danas savetuje obavezno nošenje zaštitne opreme, da na poslu ne konzumiraju alkohol i ne spavaju na radnom mestu.

 

Njemu je generalni direktor RTB Blagoje Spaskovski poklonio “mini anodu”, nastalu iz prve količine bakrenca izlivenog iz postrojenja nove topionice.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X