Ulazak u devetu deceniju proslavio obilaskom nove topionice RTB Bor (VIDEO)

447 0

BOR, (IST Media) Boranin Todosije Jakimovski, rođen pre tačno osam decenija, poželeo je da za svoj jubilarni rođendan obiđe postrojenje nove borske topionice bakra, topionicu u kojoj je stekao penziju nakon četrdeset godina rada u teškim, često i nepodnošljivim uslovima.

 

Rođen u malom selu kraj Krive Palanke, uvideo je da u siromašnoj sredini nema perspektivu, pa je 1959. godine odlučio da svoj životni i radni vek nastavi u borskom rudniku.

 

Resize of teodosije 2

Todosije mlađim kolegama prenosi iskustvo

 

Kaže da se tada radilo u izuzetno teškim uslovima, ali je i pored toga proizvodnja bakra bila na svetskom nivou. Za 24 sata, proizvodilo se i do 600 tone bakra.

 

Seća se da nije bilo adekvatne zaštitne opreme, maske su bile od običnih sunđera, a kako bi zaštitili dlanove, rukavice su sami pravili od kamionskih guma.

 

U prilično dobroj kondiciji za svoje godine, kaže da ga dim nije slomio. Dobrog je zdravlja, a mladim topioničarima danas savetuje obavezno nošenje zaštitne opreme, da na poslu ne konzumiraju alkohol i ne spavaju na radnom mestu.

 

Njemu je generalni direktor RTB Blagoje Spaskovski poklonio “mini anodu”, nastalu iz prve količine bakrenca izlivenog iz postrojenja nove topionice.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X