Ukoliko kupite HUAWEI mobilni telefon, zaboravite na Gmail, Google drive, Youtube…

779 0

Piše: BBC

Kompanija Gugl zabranila je kineskom proizvođaču telefona Huaveju (Huawei) pristup nekim opcijama za unapređenje Android operativnog sistema.

Ova zabrana se odnosi na sve koji će tek postati vlasnici mobilnih telefona kineskog tehnološkog giganta, jer novi aparati neće imati pristup Gugl aplikacijama.

Korisnici Huavej telefona i tableta u Srbiji biće pogođeni ovom odlukom, kao i svi drugi korisnici van kineskog tržišta.

„Sve što se do sada zna, primenjivo je i na Srbiju“, kaže za BBC na srpskom Ivan Jelić, direktor za proizvode i razvoj B92.net.

On kaže će se stvari, manje ili više, kratkoročno menjati kao ranije.

Ističe da je kompanija Huavej pred velikim izazovom kako da na uređajima obezbedi usluge bez Gugla kome nije dozvoljeno da ih podrži, jer će telefoni ubuduće će biti isporučivani bez aplikacija koje redovno koristimo.

„To znači da na telefonu nećemo imati Gmail, Google Chrome, Google drive i Jutjub“, objašnjava Jelić.

Inače, Gugl je ovaj potez povukao nakon odluke Trampove administracije da Huavej stavi na „crnu listu“ kompanija koje ne mogu da sarađuju sa američkim firmama ako nemaju dozvolu.

U saopštenju Gugla ističe se da će se „držati odluke“ i istovremeno „preispitivati posledice“.

I Huavej se oglasio saopštenjem u kojem je naglašava da će nastaviti da razvija „bezbedan softverski ekosistem koji će korisnicima širom sveta pružiti najbolje iskustvo“.

Kineska vlada saopštila je da podržava kompaniju Huavej.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X