Uhapšeno više odgovornih osoba u Zaječaru zbog zloupotrebe

538 0
hapšenje

 

ZAJEČAR, Zaječarska policija je u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsila likvidacionog upravnika ”Ustanova za sport Zaječar – u likvidaciji” G.M. (47), osumnjičenu da je zloupotrebivši službeni položaj oštetila budžet Grada Zaječara za blizu pet miliona dinara, saopštio je MUP.

“Postoje osnovi sumnje da je G.M. od marta do decembra 2015. godine, zaključila Ugovore o privremenim i povremenim poslovima sa 17 osoba, bez iskazane stvarne potrebe za radnim angažovanjem i suprotno Uredbi o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava”, navodi se u saopštenju.

Osobama sa kojima je sklopila ugovore, od kojih je većina prethodno bila zaposlena u Gradskoj upravi Grada Zaječara ili kod drugih korisnika javnih sredstava, isplaćena je bruto zarada od oko pet miliona.

Policija ja saopštila i da je uhapsila zaposlenog u poslovnici „Oportuniti banke“ u Zaječaru I.J. (46), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da je I.J. od avgusta 2014. do juna 2016. godine, u proceduri odobravanja pet poljoprivrednih kredita, prikrio činjenicu da će lino koristiti deo novca od odobrenog kredita i nakon isplate kredita korisnicima, kako se sumnja, osumnjičenom je od odobrenih sredstava predato oko 800.000 dinara, čim je postupio suprotno Proceduri za agro kreditiranje propisanoj od strane banke. Njemu je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Slobode je lišeno i odgovorno lice Agencije za registraciju vozila „Nebe plus“ iz Knjaževca N.J. (28), zbog postojanja osnova sumnje da je zloupotrebivši službeni položaj oštetio tri osiguravajuće kuće za više od milion i po dinara.

Postoje osnovi sumnje da je N.J. od oktobra 2015. do avgusta ove godine, prisvojio novac od prodatih polisa koje su referenti za prodaju polisa, protiv kojih je podneta krivična prijava u redovnom postupku, naplatili i predali mu.

Na taj način, kako se sumnja, osumnjičeni je oštetio tri osiguravajuće kuće.

Takođe, N.J. se tereti i da je na štetu pet fizičkih lica naplatio usluge osiguranja vozila koje nije izvršio, kao i da je zaposlio jednog radnika bez prijave na obavezno socijalno osiguranje, čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist od oko 1,9 miliona dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela pronevera, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara i povreda prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja, osumnjičeni je uz krivičnu prijavu priveden nadležnom tužilaštvu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u prethodnih nekoliko dana, u više odvojenih akcija na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, koje su posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili su 38 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2008. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica oštetili za više od 7,6 miliona evra.

Akcije su u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, Upravom carina i Poreskom policijom, sprovedene na teritoriji Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Sombora, Sremske Mitrovice, Pančeva, Smedereva, Požarevca, Jagodine, Zaječara, Čačka, Užica, Pirota, Niša i Novog Pazara.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X