Društvo

UDS: Sredstva od EKOLOŠKIH TAKSI isključivo koristiti za rešavanja ekoloških problema

BOR, (IST Media) Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) zatražila je od Vlade Srbije da sredstva prikupljena po osnovu ekoloških i sličnih taksi usmeri u poseban namenski fond u budžetu i da ta sredstva budu isključivo korišćena za rešavanje ekoloških problema.

U saopštenju povodom 22. aprila, Svetskog dana planete Zemlje, iz UDS su ocenili da je ekološka situacija širom Srbije “ozbiljna” i da su “u velikom problemu tri elementa životne sredine – vazduh, zemlja i voda”.

Životi 48.000 stanovnika Bora su ugroženi, zbog ispuštanja opasnih materija u vazduh, za šta je odgovorna kompanija ‘Zijin Bor Copper’ (nekadašnji RTB Bor), koja svojim radom emituje sumpor-dioksid, a on je uzročnik respiratornih i kardiovaskularnih bolesti i najviše šteti deci, starijima i osobama sa hroničnim bolestima pluća, upozorili su iz Ujedinjene demokratske Srbije.

Ocenili su da je Vlada “dužna da informiše javnost kako je moguće da Zeleni fond u budžetu Srbije iznosi mnogo manje od ekoloških taksi koje se godišnje naplate širom Srbije”.

Smatramo da je jedino dugoročno i trajno rešenje u ubrazavanju procesa evropskih integracija i znatno ozbiljniji pristup pristupnim pregovorima u pregovaračkom poglavlju 27 koje reguliše oblast zaštite životne sredine, naveli su iz UDS.

Ujedinjena demokratska Srbija predstavlja politički savez Srbije 21, Vojvođanskog fronta predvođenog Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma.

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine nakon jedne ekološke akcije u SAD.

Širom sveta se obeležava od 1992. godine kada je na Кonferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja (Rio Declaration on Environment and Development).

Beta

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Meštani Suvaje posle tri decenije dobili uredno snabdevanje vodom. Srbija Ziđin Majning izdvojila 1,5 miliona evra

Ist Media

Raspisan tender za gradnju Evropskog vrtića u Boru vredan više od 600 miliona dinara 

Ist Media

Za mlade u Boru: Besplatne radionice digitalne i medijske pismenosti

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X