Udruženje za zaštitu životinja: Borski ZOO se mora pridržavati zakona

715 0

mladi vukBOR, (IST Media) Nedelju dana od nemilog događaja u zoo vrtu, kada su kojoti u kavezu udavili mladog vuka, na našu email adresu stigle su reakcije udruženja za zaštitu životinja.

 

„Tako nešto nije smelo da se desi. To govori o nesposobnosti uprave zoovrta da organizuje smeštaj životinja i adekvatno brine o njima. U čl. 71. Zakona o dobrobiti životinja Srbije, jasno kaže da je vlasnik zoološkog vrta dužan da obezbedi prostor i opremu za držanje životinja u zatočeništvu koji odgovaraju potrebama svake životinjske vrste“, kaže za naš portal Milica Ranković, predsednica Udruženje za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti “Feniks” iz Beograda.

 

Ona napominje da se različite životinjske vrste divljih životinja, naročito mesoždera, ne mogu držati zajedno, a da ne dođe do tragičnog sukoba.

 

Ona pretpostavlja da ima još puno toga u borskom zoo vrtu što nije u skladu sa Zakonom o dobrobiti, i nada se da će nadležni učiniti sve da se preduzmu hitne mere koje će poboljšati stanje i sprečiti da se ovakvi tragični sukobi dešavaju.

 

Udruženje za zastitu zivotinja „SPANS“ iz Novog Sada se generalno bori protiv držanja životinja u zatočeništvu, i u više navrata su alarmirali o uslovima u kojima žive životinje u zoo vrtovima u Srbiji. Čak su i organizovali nekoliko protesta čiji je cilj bio skretanje pažnje i informisanje javnosti o ovom problemu.

 

„Borski zoo vrt nismo posetili i ne možemo komentarisati nivo bezbednosti ni za ljude ni za životinje, ali nam sam događaj daje za pravo da i ovaj zoo vrt smatramo zatvorom za životinje u kom su one u svakom trenutku čak i životno ugrožene“, kaže za Ist media Milena Brkljačić, volonter Spansa.

 

Ona napominje da zoo vrtovi u Srbiji godinama krše Zakon o dobrobiti životinja, jer ih drže u uslovima koji su izuzetno loši.

 

„I to je jedan od razloga zbog kojih dolazi do ovakvih događaja. Životinje su izložene opasnosti, jer su, kao što vidimo, i u ovom slučaju iz raznoraznih razloga u svakom trenutku i u smrtnoj opasnosti“, napominje ova volonterka.

 

Situaciju u borskom zoo vrtu objašnjava Robert Mišić, koji je pre dve godine bio podpredsednik Upravnog Odbora ove firme. On, naime, podseća da sadašnji objkat nije napravljen tako da može da se sitnijim korekcijama usaglasi sa evropskim standardima, kao i da je u toku izgradnje bilo odstupanja od projekta.

 

„Vrt nije podignut sa idejom zdrave osnove, da bi privređivao, već sa idejom prestiža na teret grada! Otuda i ogromna razlika u prihodu i rashodu ovog preduzeća! Sva finansijska pomoć koja je naknadno zatražena, nije prošlo u Skupštini opštine Bor, pa ni zaposlenje doktora veterine, što je statutarna obaveza“, kaže Mišić.

 

On naglašava da nije bilo para da se sterilišu životinje, pa su dobijene prinove, mlade lavice, tri malda vuka i mladi kojoti, a kako bi se zaustavio prirast, stara lavica je tek nedavno operisana.

 

„I posetiocima je bilo drago da vide prinove, ali na SO Boru je bilo da prihvati i nove troškove i hrane i staništa“, kaže Mišić.

 

U svakom slučaju, svi se nadaju da će ovaj nemili događaj biti i poslednji. Jer, još su sveža sećanja iz vremena kada je direktor bio Klime Bitkovski, kada je NEKO greškom, ili namerno, „spržio“ zmije u terarijumu. Tada su, da podsetimo, uginuli tri pitona i jedna boa.

 

Iako je podignuta krivična prijava protiv NN lica, krivac nikada nije pronađen.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

There are 1 comments

  1. Zoo vrtovi su zatvori na zivotinje i molim vas da prestanete da podrzavate zatocenistva neduznih!! Zivotinje treb ada su u prirodnim stanistima, a ne u zatvorima… Zamislite da vas neko zatvori i drugi da posmatraju… Strasno kako je ljudska glupost neunistiva 🙁

    Reply

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X