Udruženje 1 od 5 miliona pozvalo Borane na protest 3. oktobra protiv zagađenja

544 0

BOR, (IST Media) Udruženje 1 od 5 miliona Bor pozvalo je Borane da 3. oktobra, na Dan oslobođenja grada Bora, budu na platou ispred Doma kulture u Boru u 14 časova na velikom građanskom protestu protiv zagađenja.

„Protest 3. oktobra je naša zajednička borba. Sve što mislite da treba da sadrži, slobodno uključite – možete doneti svoje transparente, maske, bilo šta što izražava vaš stav ili revolt. Jedino što ne bi trebalo da je na protestu jesu obeležja bilo kojih organizacija, čime god da se bavile“, saopštilo je danas ovo udruženje na svojoj Fejsbuk strani.

Uređaji na mernim stanicama u Boru od početka godine pokazuju višetruko zagađenje sumpor-dioksidom, ali i opasnim mikročesticama iz pogona nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, sada u vlasništvu kineske kompanije Ziđin.

Kompanija Zijin Bor se nedavno obratila javnosti saopštenjem da je problem sa zagađenjem nasleđen i posledica zastarele tehnologije, ali i da se ubrzano radi na otklanjanju tih poteškoća.

Na protestu koji je organizovan u julu ove godine prisustvovalo je oko 300 Borana.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

There are 1 comments

  1. BOR SE GUŠI GASOVIMA TOPIONICE BAKRA JAČE NEGO PRE!

    Bor mesecima se guši u gasovima sumpordioksida i opasnim supstancama: arsenom, olovom, kadmijumom, živom i kompletnim Mendeljejevim sistemom elemenata. “Vlada Srbije i Grad Bor, u saradnji sa kompanijom Ziđin, preuzimaju najkonkretnije mere i vazduh je već danas čistiji. Do Nove godine doći će do novih tehnoloških inovacija, što će u mnogome rešiti problem aerozagađenja. U 2020. godini Ziđin nastavlja sa usavršavanjem tehnološkog procesa u topionici koja je od 2014. godine radila sa manjim kapacitetom. Kad se okonča ova investicija Borani će imati najčistiji vazduh. Zato nema potrebe za bilo kakvom politizacijom, jer se aerozagađenje u Boru rešava na najbolji način i sa punom odgovornošću” – rekao je Antić. Antić, pre ove optimističke, a ne ostvarljive informacije, trebao je da prozove Spaskovskog, grobara i graditelja nove tehnologije topljenja sa svim negativnostima, a najmanje Bor sa nebom iz 1903. godine. Za čisto nebo nad Borom potrebna je obimna rekonstrukcija, pare i vreme, a nikako do kraja 2019. Laž nije zabranjena, a štetna je, ministre.

    Reply

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X