Politika

U SUSRET IZBORIMA 2020. Borani polovično informisani o izbornim zloupotrebama

izbori-glasanje

BOR, (IST Media) Više od polovine ispitanika koji su učestvovali u istraživanju “Radar”, koje je sprovela Asocijacija za razvoj grada iz Bora u susret parlamentarnim izborima, ne prepoznaje i ne priznaje da su određena postupanja primeri zloupotrebe javnih resursa ili funkcionerske kampanje.

Asocijacija je sprovela istraživanje javnog mnjenja u Boru, s ciljem da se ispita nivo poznavanja i prihvatanja regulativa vezanih za (zlo)upotrebu javnih resursa u predizbornim i drugim stranačkim kampanjama i mišljenja građana u vezi sa političkim pritiscima i ucenama.

Najteži primer ispitanicima je bio u vezi sa rukovodiocima javnih ustanova i preduzeća koji „goste“ funkcionere svoje stranke i njihovo prisustvo povezuju sa uspesima radne organizacije kojom rukovode, navode u Asocijaciji.

Tu je, prema rezultatima, čak 44 procenta ispitanika reklo da ne zna da li je to zloupotreba javnih resursa, 46 procenta je reklo da jeste, a samo 10 procenta da nije.

Povod za ovo istraživanje su predstojeći parlamentarni izbori ali i činjenica da se društveno politički i ekonomski kontekst u Boru značajno promenio u prethodnih godinu dana, rekla je Marija Pešić iz Asocijacije.

Prema saznanjima do kojih je Asocijacija za razvoj grada dolazila u neposrednom kontaktu sa građanima, u nekadašnjem   RTB-u trgovina uticajem je bila na veoma visokom nivou, a sve u interesu vladajuće partije (SNS), gde su radnici ucenjivani radnim mestima i od njih se zahtevalo prikupljanje potpisa za sigurne glasove, broj glasača koje moraju obezbediti na izborima, odlazak na mitinge vladajuće stranke i slično.

U ništa boljoj poziciji nisu bili ni građani u potrazi za zaposlenjem.

Oni su se jednako politički angažovali u interesu vladajuće stranke ili vladajuće koalicije kako bi dobili posao ili ostvarili neko drugo građansko pravo.

Građani ove informacije nisu iznosili javno, a o povredama svojih građanskih i radničkih prava pričali su u četiri zida sa svojim prijateljima i porodicom, ocenjuju u Asocijaciji.

Dolaskom kineske kompanije Ziđn u Bor, kao većinski vlasnik nekadašnjeg državnog preduzeća RTB Bor, politički pritisci u toj kompaniji su smanjeni, ali su zato pojačani u javnim preduzećima, zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, navodi se u istraživanju.

Detaljan izveštaj “RADAR” možete  pogledati OVDE.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

[VIDEO] Dimnim bombama i transparentima, opozicija blokirala rad sednice SO Majdanpek

Ist Media

Marković: Državna revizorska institucija otkrila nezakonitosti u poslovanju Toplane

Ist Media

Kompletan spisak kandidata za poslanike: Ko se sve nalazi na listi „Srbija protiv nasilja“?

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X