U susret dualnom obrazovanju: Studenti iz Beograda i Niša obišli novu topionicu

381 0

 

BOR, (IST Media) – Više od 200 studenata niškog, borskog i beogradskih fakulteta posetilo je Rudarsko-topioničarski basen Bor i, u skladu sa savremenim težnjama Univerziteta u Beogradu ka dulanom obrazovanju, na licu mesta videlo šta ih očekuje nakon završetka studija. Utisci su im bili daleko iznad očekivanja jer su mislili da je „u metalurgiji sve prljavo“.

 

„Ovde je sve veoma čisto i nema dima, a procesi su automatizovani. Sve što sam videla mi se dopalo i mnogo nam znači to što sam konačno mogla i da vidim u praksi ono o čemu učim teoriju. Iskreno, očekivala sam da je metalurgija prljav proces“, kazala je Branka Radovanović, student Mašinskog fakulteta u Nišu.

 

 

Naučni saradnik Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milisav Ranitović bio je u Boru, kako kaže, u vreme kada su se nova Topionica i Fabrika sumporne kiseline gradile, pa je ovoga puta u prvi plan istakao „impresivne rezultate rada“.

 

„To se, pre svega, odnosi na ekološke parametre. Po informacijama koje smo čuli od inženjera svi proizvodni kapaciteti su ispunjeni, što ukazuje i na punu opravdanost jedne ovakve investicije i njeno postojanje u Srbiji“, izjavio je Ranitović.

 

On je dodao da su ovakve studentske posete od suštinskog značaja za njihovo školovanje, edukaciju, trening i osposobljavanje za sutrašnji rad. „Ono što mi izučavamo na celom univerzitetu, ne samo na našem fakultetu, nema velikog značaja dok se ne dođe u posetu ovako velikom industrijskom kompleksu“, rekao je Milisav Ranitović.

 

Najupečatljiviji utisak  mladom Duranu jeste sam proces proizvodnje bakra i „temperatura tih ploča koje se vade od fantastičnih 1.300 stepeni“.

 

Uz sve pohvale RTB-u Bor što im je omogućio da vide kako se dobija bakar, prodekan Mašinskog fakulteta u Nišu, profesor Dejan Mitrović istakao je važnost ovakvih poseta za pravac kome fakultet teži. „Dualno obrazovanje je korisno jer studenti mogu da se upoznaju sa onim što ih čeka posle studiranja. Veoma su zainteresovani i postavljali su mnogo pitanja, a to znači da im se dopalo što su danas ovde“, rekao je profesor Mitrović.

 

Rekonstrukcija topionice i izgradnja nove Fabrike sumporne kiseline u Boru trajale su tri i po godine. Brown-field investiciju podržala je kanadska EDC banka koja je „Boru“ odobrila robni kredit od 135 miliona evra, a garant je bila država Srbija. Kompletna nova metalurška linija, sa svim pratećim postrojenjima i lokalnom komponentom radova, koštala je ukupno 257,7 miliona evra. Vlada Srbije je za završetak izgradnje uplatila RTB-u Bor dodatnih 30 miliona evra. RTB danas uredno otplaćuje ovaj robni kredit i EDC banci u dan izmiruje nemalu ratu. Anuitete će plaćati na svaka tri meseca do juna 2020. godine, a dosad je izmireno  44,5 miliona dolara i 23,6 miliona evra.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X