U šta ulažu investitori u Srbiji i okolini?

1096 0

Emirati, Katar i Kina. Ovo su glavne zemlje čije investicije možemo videti danas u Srbiji i velikoj većini ostalih balkanskih zemalja. Do nedavno popularno ulaganje u nekretnine zamenilo je dosta šareni spektar različitih ekonomskih i industrijskih grana.

Dok pozadine ovih investicija, bilo da je to jačanje ekonomskih veza ili politički opredeljeni razlozi, retko dolaze u prvi plan, sa sigurnošću se može reči da Balkan ima dosta toga da ponudi kako stranim tako i domaćim investitorima.

Da krenemo od Kine. Kupovina Železare Smederevo je najveća kineska investicija u Srbiji. Dodaćemo tome i otvaranje Kineske banke u našoj zemlji, koja je finasirala više projekata vrednih oko dve milijarde evra. Jedan od najznačajnijih dogovorenih projekata je gradnja pruge Beograd – Budimpešta, koji je još uvek u pripremnoj fazi.

Pored rečenog Kinezi u Srbiji kreditiraju izgradnju mosta Zemun – Borča, izgradnju puta Obrenovac – Ljig, Termoelektrane i kopove Kostolac, investiranju u rudarska istraživanja, finasiraju studije izvodljivosti o plovnom kanalu Dunav – Morava – Vardar i učestvuju u telekomunikacionim projektima.

 

Da pomenemo i neke od uspešnih domaćih investicija, Međimurska županija jedna je od retkih u kojoj se zaposlenost povećala čak za 2,7 posto.  Industrijska zona ovog kraja Hrvatske je pravo mesto za strane investitore i baš iz tog razloga sve veći broj investitora se bori za mesto u industrijskoj zoni Međimurja.

U Prethodnih nekoliko godina više od 2000 kompanija pojavilo se na mestu investitora baš u Hrvatskoj. Međumurje je privuklo i domaće investicije MZT-a www.mzt.hr koji je danas najveći kazino sajt u Hrvatskoj.

Ako odemo malo dalje, do srednjeg istoka, Katar i Ujedinnjeni Arapski Emirati, polažu više nade u turizam, namensku industriju i IT sector. Katarski investicioni fond raspolaže sa 170 milijardi dolara, a pored pomenutih grana, ova zemlja je izrazila i želju da investira u zajedničku saradnju na polju kulture i sporta.

Političke situacije su bacile napomenute investicije u drugi plan, međutim očekuju se dodatni pregovori i vrlo brz napredak, pogotovu na poljima turizma i IT sektora.

Katarski Emir, Šeik Tamim bin Hamad Al Thani (Photo: Anadolu Agency)

Prilika za investicije očigledno ima dosta, pitanje je sada kako će se Balkan snaći u ovoj igri velikih sila i da li će umeti da ih iskoristi na pravi način.

Do sada su određeni okruzi, kao pomeunto Međimurje, veoma uspešno iskoristili svoj geografski položaj kao i stranu zaintersovanost.

Ukoliko se njihov primer uspešno prebaci i na ostatak naše regije, zemlje balkana čeka doista lepa i produktivan budućnost.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X