EkonomijaTema dana

U šta ulažu investitori u Srbiji i okolini?

Emirati, Katar i Kina. Ovo su glavne zemlje čije investicije možemo videti danas u Srbiji i velikoj većini ostalih balkanskih zemalja. Do nedavno popularno ulaganje u nekretnine zamenilo je dosta šareni spektar različitih ekonomskih i industrijskih grana.

Dok pozadine ovih investicija, bilo da je to jačanje ekonomskih veza ili politički opredeljeni razlozi, retko dolaze u prvi plan, sa sigurnošću se može reči da Balkan ima dosta toga da ponudi kako stranim tako i domaćim investitorima.

Da krenemo od Kine. Kupovina Železare Smederevo je najveća kineska investicija u Srbiji. Dodaćemo tome i otvaranje Kineske banke u našoj zemlji, koja je finasirala više projekata vrednih oko dve milijarde evra. Jedan od najznačajnijih dogovorenih projekata je gradnja pruge Beograd – Budimpešta, koji je još uvek u pripremnoj fazi.

Pored rečenog Kinezi u Srbiji kreditiraju izgradnju mosta Zemun – Borča, izgradnju puta Obrenovac – Ljig, Termoelektrane i kopove Kostolac, investiranju u rudarska istraživanja, finasiraju studije izvodljivosti o plovnom kanalu Dunav – Morava – Vardar i učestvuju u telekomunikacionim projektima.

 

Da pomenemo i neke od uspešnih domaćih investicija, Međimurska županija jedna je od retkih u kojoj se zaposlenost povećala čak za 2,7 posto.  Industrijska zona ovog kraja Hrvatske je pravo mesto za strane investitore i baš iz tog razloga sve veći broj investitora se bori za mesto u industrijskoj zoni Međimurja.

U Prethodnih nekoliko godina više od 2000 kompanija pojavilo se na mestu investitora baš u Hrvatskoj. Međumurje je privuklo i domaće investicije MZT-a www.mzt.hr koji je danas najveći kazino sajt u Hrvatskoj.

Ako odemo malo dalje, do srednjeg istoka, Katar i Ujedinnjeni Arapski Emirati, polažu više nade u turizam, namensku industriju i IT sector. Katarski investicioni fond raspolaže sa 170 milijardi dolara, a pored pomenutih grana, ova zemlja je izrazila i želju da investira u zajedničku saradnju na polju kulture i sporta.

Političke situacije su bacile napomenute investicije u drugi plan, međutim očekuju se dodatni pregovori i vrlo brz napredak, pogotovu na poljima turizma i IT sektora.

Katarski Emir, Šeik Tamim bin Hamad Al Thani (Photo: Anadolu Agency)

Prilika za investicije očigledno ima dosta, pitanje je sada kako će se Balkan snaći u ovoj igri velikih sila i da li će umeti da ih iskoristi na pravi način.

Do sada su određeni okruzi, kao pomeunto Međimurje, veoma uspešno iskoristili svoj geografski položaj kao i stranu zaintersovanost.

Ukoliko se njihov primer uspešno prebaci i na ostatak naše regije, zemlje balkana čeka doista lepa i produktivan budućnost.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

ZIJIN: Srbija će postati najveći proizvođač bakra u Evropi

Ist Media

Su Yongding novi generalni direktor Srbija Ziđin Majning

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X