Društvo

U Srbiji postoje samo dve Mineraloške zbirke. Jedna od njih, izuzetno vredna, nalazi se na Tehničkom fakultetu u Boru

tehnički fakultet u Boru i Zijin

 

Da li ste znali da u Srbiji postoje samo dve velike zbirke minerala, rude i stena, a jedna od njih je na Tehničkom fakultetu u Boru.

U ovoj bogatoj Mineraloškoj zbirci nalaze se vredni i dugo sakupljani uzorci sa svih kontinenata, a da li će biti i vidljiviji za širu javnost, znaće se ukoliko bude adaptirana stara zgrada Fakulteta, gde bi minerali bili kompletno izloženi ne samo Boranima, već i turstima koji posećuju naš grad.

O ovoj temi, i potencijalnoj donaciji za adaptaciju, novo rukovodstvo Fakulteta razgovaralo je sa predstavnicima kompanije Srbija Ziđn Koper, kojima su predstavljeni vredni eksponati ove riznice, koji ih, po reakciji, nisu ostavili ravnodušne.

mineraloska zbirka Tehnicki fakultet u Boru

Razgovaralo se i o nastavku dosadašnje dobre saradnje borskih i kineskih stručnjaka, ali i budućim planovima.

Mnogi naši inženjeri danas su ugledni stručnjaci i nosioci privrede u srpskim ali i svetskim kompanijama, podsetio je novi dekan Fakulteta profesor dr. DejanTanikić, koji je izrazio uverenje da će se saradnja sa Ziđinom nastaviti i 2023. godine.

Profesor Radoje Pantović ocenio je da je povećanje proizvodnje u Ziđinu, i kontinuirano zapošljavanje stručnjaka, dovelo do toga da se na Fakultetu u Boru održi smer Rudarstvo, a u prilog tome ide i činjenica da se uvećao broj studenata na tom smeru.

Njima se nudi perspektiva nakon završenih studija, a tokom školovanja jako je važna stručna praksa koju u Ziđinu obavljaju studenti, zaključio je Pantović.

Predstavnici Ziđina podsetili su da se jedan deo stručne prakse odvija svake nedelje u okviru nastavnog programa TF Bor, i plan je da se u tom pravcu nastavi i naredne godine.

Drugi deo prakse, kako su naveli,  sprovodi se od dolaska Ziđina, i do sada je taj oblik obrazovanja obavilo 122 studenta, mahom završnih godina. Neki od njih su već primljeni u radni odnos a pojedinci koji su se istakli, već su napredovali i zauzimaju više pozicije u kompaniji, rekli su predstavnici Odseka za ljudske resurse u Ziđin Koperu.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Akcija pošumljavanja u RBM-u. Posađeno još 20.000 sadnica crnog bora

Ist Media

Počela izgradnja novog dečjeg vrtića – Od iduće godine bez liste čekanja za upis dece

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X