U Srbiji nestašica krvi, Borani dobri davaoci

265 0

Transfuzija-krv-vrećica-krviBOR (IST Media, Milena Stanojković) Rezerve krvi u Srbiji su smanjene, trenutno ih ima za dan i po, a najdeficitarnije su krvne grupe A pozitivna i O pozitivna, saopštio je Institut za transfuziju krvi Srbije i apelovao na sve dobrovoljne davaoce da daju krv kako bi se izbeglo odlaganje operacija.

 

Prema rečima Snežane Milutinović, načelnice Odeljenja za transfuziologiju Opšte bolnice Bor, situacija u Boru nije zabrinjavajuća.

 

U ovom trenutku mi raspolažemo manjom rezervom krvi, zahvaljujući našim redovnim davaocima i saradnicima i uspevamo da obezbedimo dovoljno jedinica krvi za sve operacije.” rekla je za IST Media doktorka Milutinović.

 

U odnosu na prošlu godinu, odeljenje transfuziologije borske bolnice ove godine je sakupilo više jedinica najdragocenije tečnosti.

 

Snežana Milutinović, načelnik Odeljenja za transfuziologiju Opšte bolnice Bor
Milutinović: Borani imaju razvijenu svest o davalaštvu (screenshot TV Bor)

Mi smo u ovoj godini, do ovog trenutka, prikupili 1370 jedinica krvi, što je u odnosu na prošlu godinu oko 200 jedinica više.” kazala je doktorka Milutinović.

 

U Odeljenju za transfuziologiju kažu da uspevaju da obezbede dovoljnu količinu krvi za sve potrebe, i to upravo zahvaljujući davaocima koji se uvek odazovu na njihov poziv, saradnicima, aktivima davaoca, Crvenom krstu, i naglašavaju koliko je važno da se mladi uključe u davalaštvo.

 

Ono što moram da istaknem jeste da mladi Borani imaju visoko razvijenu svest o davalaštvu, to potiče iz porodice, škole, društva. Zaista imamo veliki broj mladih ljudi koji se uključuje u davanje, davalaštvo je potrebno samo održati i obnavljati, i naša bolnica može imati dovoljne zalihe” zaključila je doktorka Milutinović.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Deda Mraz dolazi motorom u grad

Piše - 24. December 2015. 0
ZAJEČAR (IST Media, Snežana Stanojević) MK “Triumph” u Zaječaru u subotu 26. decembra organizuje tradicionalnu novogodišnju akciju “Moto Deda Mraz”.…

30. novembra u Boru JAZZ Trio

Piše - 19. November 2012. 0
Ustanova “Centar za kulturu opštine Bor” 30. novembra u sali Muzičke škole organizuje koncert Beogradskog Jazz Tria.   Koncert počinje u 20…

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X