DruštvoTema danaНекатегоризовано

U Srbiji nestašica krvi, Borani dobri davaoci

Transfuzija-krv-vrećica-krviBOR (IST Media, Milena Stanojković) Rezerve krvi u Srbiji su smanjene, trenutno ih ima za dan i po, a najdeficitarnije su krvne grupe A pozitivna i O pozitivna, saopštio je Institut za transfuziju krvi Srbije i apelovao na sve dobrovoljne davaoce da daju krv kako bi se izbeglo odlaganje operacija.

 

Prema rečima Snežane Milutinović, načelnice Odeljenja za transfuziologiju Opšte bolnice Bor, situacija u Boru nije zabrinjavajuća.

 

U ovom trenutku mi raspolažemo manjom rezervom krvi, zahvaljujući našim redovnim davaocima i saradnicima i uspevamo da obezbedimo dovoljno jedinica krvi za sve operacije.” rekla je za IST Media doktorka Milutinović.

 

U odnosu na prošlu godinu, odeljenje transfuziologije borske bolnice ove godine je sakupilo više jedinica najdragocenije tečnosti.

 

Snežana Milutinović, načelnik Odeljenja za transfuziologiju Opšte bolnice Bor
Milutinović: Borani imaju razvijenu svest o davalaštvu (screenshot TV Bor)

Mi smo u ovoj godini, do ovog trenutka, prikupili 1370 jedinica krvi, što je u odnosu na prošlu godinu oko 200 jedinica više.” kazala je doktorka Milutinović.

 

U Odeljenju za transfuziologiju kažu da uspevaju da obezbede dovoljnu količinu krvi za sve potrebe, i to upravo zahvaljujući davaocima koji se uvek odazovu na njihov poziv, saradnicima, aktivima davaoca, Crvenom krstu, i naglašavaju koliko je važno da se mladi uključe u davalaštvo.

 

Ono što moram da istaknem jeste da mladi Borani imaju visoko razvijenu svest o davalaštvu, to potiče iz porodice, škole, društva. Zaista imamo veliki broj mladih ljudi koji se uključuje u davanje, davalaštvo je potrebno samo održati i obnavljati, i naša bolnica može imati dovoljne zalihe” zaključila je doktorka Milutinović.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Stranke i udruženja reagovali povodom saopštenja kompanije Srbija Ziđin Koper i blokade puta u Velikom Krivelju

Ist Media

Park u Boru najavljen kao park za kućne ljubimce. Hoće li konačno vlasnici pasa koristiti kese za skupljanje izmeta?

Ist Media

RTS: U Beogradu prijavljena epidemija malih boginja

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X