U Srbiji 30 ODSTO ŽENA MEĐU PREDUZETNICIMA, sedam odsto GRADONAČELNICA

1549 0
(Foto: Pixabay) U Srbiji je među preduzetnicima 30 odsto žena, 34,4 odsto poslanica, sedam odsto gradonačelnica, ali je i dalje položaj žena težak, rečeno je na današnjoj konferenciji u Beogradu o rodnoj ravnopravnosti.

“Ravnopravnost znači napredak, sinergiju muške i ženske energije, slobodu izbora, nenasilno društvo, oslobođenje od predrasuda i prepreka”, kazala je Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Podsetila je da je nekoliko žena na čelnim pozicijama u državnim institucijama – predsednica i potpredsednica Vlade, predsednica Skupštine i guvernerka Narodne banke.

Ljiljana Lončar iz Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost rekla je da je država uradila mnogo za rodnu ravnopravnost, pre svega postavljanjem strateškog i normativnog okvira.

“Usvojili smo važne zakone i strategije, pokrenuli rodno odgovorno budžetiranje, usvojili Indeks rodne ravnopravnosti. Ali, rodni stereotipi i predrasude i dalje su duboko ukorenjeni u našem društvu”, upozorila je ona i dodala da je važno da se postepeno menjaju stavovi da je “najvažnija vrlina žene da bude dobra domaćica”, a da rukovodeća mesta u poslovnom svetu “pripadaju muškarcima”.

Ambasador Švedske Jan Lundin je rekao je da je Švedska još 1970-ih godina pola borbu za rodnu ravnopravnost, izmenila poreski sistem i donela važne zakone i posvećeno ih primenjuje.

“Danas je situacija u Švedskoj mnogo bolja. Ravnopravnost žena i muškaraca je važna za društvo, biznis i borbu protiv nasilja”, rekao je Lundin.

Skup o rodnoj ravnopravnosti organizovali su Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i švedska kompanija “Ikea” na čijim je rukovodećim pozicijama u Srbiji i medju zaposlenima podjednak broj žena i muškaraca.

Izvor: Beta

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X