Društvo

U poslednjih 30 dana, čak 18 dana Borani pod oblacima sumpor-dioskida

merna stanica zagadjenje 3

BOR, (IST Media, foto: istmedia) U Boru je danas u 10 sati merna stanica republičke Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) u gradskom parku izmerila zagađenje sumpor dioksidom (SO2) od 991 mikrogram po metru kubnom (μg/m³), što je gotovo tri puta više od zakonom dozvoljenih 350 μg/m³.

U poslednjih mesec dana, automatske merne stanice u gradskom parku (centar grada) izmerile su prekomerno zagađenje čak 18 dana, a najveći pik zabeležen je juče popodne (4. avgusta), kada je u vazduhu nad gradskim parkom SO2 bio prisutan više od 3.800 μg/m³, što je 11 puta više od dozvoljenog.

Aplikacije koje prate stanje sa zagađenjem vazduha upozoravaju da je vazduh “opasan”, pa se sugeriše da treba zatvoriti prozore izbegavati aktivnosti na otvorenom i nošenje zaštitne maske protiv aerozagađenja.

zagadjenje bor
Grafikon preuzet sa SEPA

Zagađenje nije retkost od dolaska kineske kompanije Ziđin u Bor kao streteški partner Vlade Srbije u nekadašnjem RTB u decembru 2018. godine, jer je proizvodnja bakra samo u 2019. godini u odnosu na godinu ranije povećana za 23,33 % a u poređenju sa prvih pet meseci 2019. godine, ove godine proizvodnja je povećana za čak 47,5%.

Generalni direktor Ziđin-a Jian Ximing potvrdio je da je izvor zagađenja topionica bakra, ali da se radi na rešavanju tog problema.

Radimo na iznalaženju privremenog rešenja u smislu izgradnje “dimohvatača” i sistema za gasove. To će biti privremeno rešenje i trajaće do jula, a posle toga planiramo da trajno rešimo problem sa gasovima po najmodernijoj tehnologiji jer će sav gas ići u fabriku sumporne kiseline, rekao je Jian Ximing.

Ipak, zagađenje se nastavilo i nakon jula, što znači da obećanje nije ispunjeno.

Ziđn ipak ne treba kriviti (osim zbog neispunjenog obećanja uoči izbora u Srbiji pred premijerkom Anom Brnabić i ministrom Aleksandrom Antićem), jer su im zeleno svetlo za zagađenje ugovorom dali upravo predstavnici vlasti, tako da oni rade onako kako im je dozvoljeno.

Predstavnici države, čija deca ne žive u Boru, cilj je proizvednja što veće količine bakra pod bilo kakvim uslovima (država ima udeo 37%), a i zlata, koje takođe država otkupljuje i skladišti u trezor NBS.

Da borski Kinezi ne mare mnogo za zagađenje, potvrđuje činjenica da su u jednom od najzagađenijih delova grada, ispod same direkcije kompanije, postavili plastenike odakle ubiraju sveže povrće.

zijin plastenik
Ovde raste sumporasti krastavac i paprika
O zagađenju upozorava i borski odbor Stranke slobode i pravde (SSP), koji podseća da su potpisnici ugovora, bivši generalni direktor RTB Blagoje Spaskovski i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, dali stranim investitorima garancije da neće odgovarati niti snositi finansijske kazne ukoliko svojim radom narušavaju životnu sredinu i zdravlje ljudi. I to se odnosi na period do instaliranja novog, modernijeg postrojenja sa većim kapacitetom prerade.
Ugovor se kosi sa važećim zakonima države Srbije i štetan je, kako po Borane tako i po ostale građane Srbije koji nisu izuzeti ni zaštićeni od štetnih materija koje dolaze iz Bora, iako su iz svog budzeta uložili milione da tako ne bude navode u SSP.
Ova stranka upozorava i na sporni deo ugovora kojim se predviđa da strani investitor ima obavezu da održi isti broj radnika u prve tri godine poslovanja, ali se nigde u ugovoru ne navodi da to moraju biti radnici iz Srbije.
Država Srbija se, ovim ugovorom, čak obavezuje da omogući subvencije pri zapošljavanju radnika, u skladu sa zakonom o ulaganjima, uključujući i strane državljane. Kako Bor, u sve većem broju, naseljavaju strani državljani, nije nezamislivo da ćemo po ovom ugovoru plaćati i zapošljavanje Kineza, odnosno zamenu radnika, upozorava SSP.
Neformalno informacije govore da će se u Bor doseliti veliki broj kineskih radnika za potrebe rudnika (Rakita i ex RTB), pa se već u samom krugu nekadašnjeg RTB grade montažna stambena naselja, a kompanija ispod direkcije privodi kraju izgradnju objekta koji će, prema našim informacijama, biti kantina za zaposlene.
Kantina?  Da li samo sa kineskom hranom ili će kao nekada u RTB, biti i škembići?

Sutra se inače, u Boru obeležava 6. avgust Dan rudara i najavljeno je tradicionalno uručenje nagrada “Inženjer Šistek”. Očekuje se i obraćanje menadžmenta Ziđin, koji će, Borani se nadaju, obavestiti o napretku ugradnje, najavljenog ali privremenog “dimohvatača”.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U OŠ “Dušan Radović” završena školska godina na najhumaniji način – Akcijom “Za dečije srce bez mane”

Ist Media

[VIDEO] Borski srednjoškolci i zaposleni u Srbija Ziđin Koper čistili priobalje Borskog jezera

Ist Media

Svečanom akademijom obeleženo 63 godine Tehničkog fakulteta u Boru

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X