U petak štrajk upozorenja radnika fabrike “Falk Ist”

606 0
Zaposleni u italijanskoj kompaniji “Falk Ist” u Knjaževcu, a koji su članovi sindikata “Sloga” stupiće u petak, 29. decembra u jednočasovni štrajk upozorenja.
Štrajk upozorenja će se održati u krugu fabrike od 10:45 do 11:45, a zahtevi sindikata i radnika su pregovori oko zaključivanja kolektivnog ugovora i smena direktora proizvodnje.
“Nakon potpisanog protokola u maju mesecu ove godine između predstavnika ‘Sloge’ i italijanskog ‘Falk Ista’, završena je tadašnja obustava rada i dogovoreno je da će se kroz obostrano razumevanje i bez ucena pristupiti daljem unapređenju dijaloga, vodeći računa o interesima i zaposlenih i kompanije. Protokolom je bilo predviđeno da će sindikat po dobijanju rešenja o registraciji i sticanja statusa reprezentativnog sindikata pristupiti postupku pregovaranja radi zaključivanja kolektivnog ugovora između poslodavca i reprezentativnog sindikata, naglašavaju u “Slozi”.
Kako dodaju, iako su Udruženi sindikati Srbije “Sloga” u ovoj kompaniji reprezentativni i većinski sindikat sa više od 650 članova, poslovodstvo “uporno ignoriše” da krene u postupak oko pregovaranja i zaključivanja kolektivnog ugovora.
Iz arhive Foto: knjazevacinfo.rs
Time jasno pokazuju nameru da srpske radnike koriste isključivo kao jeftinu i slabo plaćenu radnu snagu bez ikakvih prava, ignorišući Ustav Srbije i sve njene zakone, uključujući i zakon o radu i institucije arbitraže u mirnom rešavanju radnih sporova.Udruženi sindikati Srbije ‘Sloga’ pozdravljaju štrajk upozorenja i pružiće svom sindikatu i članstvu kod italijanskog poslodavca svu potrebnu podršku u ostvarivanju svojih Ustavom i zakonima propisanih i zagarantovanih prava”, napominju u “Slozi”.
Podsetimo, nakon što je inspekcija rada pronašla pet neprijavljenih radnika u firmi “Gabbiano” doo iz Knjaževca, na istoj adresi osniva se firma “Gabbiano Plus” doo koja, prema izveštaju inspekcije, takođe ima radnike na crno, ne isplaćuje radovno zarade i ne daje obračune zarada. Ove firme radile su, prema rečima direktorke “Gabbiano Plus” doo, upravo za “Falk Ist”.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X