U petak štrajk upozorenja radnika fabrike “Falk Ist”

639 0
Zaposleni u italijanskoj kompaniji “Falk Ist” u Knjaževcu, a koji su članovi sindikata “Sloga” stupiće u petak, 29. decembra u jednočasovni štrajk upozorenja.
Štrajk upozorenja će se održati u krugu fabrike od 10:45 do 11:45, a zahtevi sindikata i radnika su pregovori oko zaključivanja kolektivnog ugovora i smena direktora proizvodnje.
“Nakon potpisanog protokola u maju mesecu ove godine između predstavnika ‘Sloge’ i italijanskog ‘Falk Ista’, završena je tadašnja obustava rada i dogovoreno je da će se kroz obostrano razumevanje i bez ucena pristupiti daljem unapređenju dijaloga, vodeći računa o interesima i zaposlenih i kompanije. Protokolom je bilo predviđeno da će sindikat po dobijanju rešenja o registraciji i sticanja statusa reprezentativnog sindikata pristupiti postupku pregovaranja radi zaključivanja kolektivnog ugovora između poslodavca i reprezentativnog sindikata, naglašavaju u “Slozi”.
Kako dodaju, iako su Udruženi sindikati Srbije “Sloga” u ovoj kompaniji reprezentativni i većinski sindikat sa više od 650 članova, poslovodstvo “uporno ignoriše” da krene u postupak oko pregovaranja i zaključivanja kolektivnog ugovora.
Iz arhive Foto: knjazevacinfo.rs
Time jasno pokazuju nameru da srpske radnike koriste isključivo kao jeftinu i slabo plaćenu radnu snagu bez ikakvih prava, ignorišući Ustav Srbije i sve njene zakone, uključujući i zakon o radu i institucije arbitraže u mirnom rešavanju radnih sporova.Udruženi sindikati Srbije ‘Sloga’ pozdravljaju štrajk upozorenja i pružiće svom sindikatu i članstvu kod italijanskog poslodavca svu potrebnu podršku u ostvarivanju svojih Ustavom i zakonima propisanih i zagarantovanih prava”, napominju u “Slozi”.
Podsetimo, nakon što je inspekcija rada pronašla pet neprijavljenih radnika u firmi “Gabbiano” doo iz Knjaževca, na istoj adresi osniva se firma “Gabbiano Plus” doo koja, prema izveštaju inspekcije, takođe ima radnike na crno, ne isplaćuje radovno zarade i ne daje obračune zarada. Ove firme radile su, prema rečima direktorke “Gabbiano Plus” doo, upravo za “Falk Ist”.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X