Ekonomija

U petak otvaranje rudnika Čukaru Peki. Očekuje se dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Flotacija Zijin Cukaru Peki 3 5

foto: istmedia

Rudnik bakra i zlata “Čukaru Peki” kod Bora, u vlasništvu kineske kompanije “Serbia Zijin Mining” biće otvoren u petak 22. oktobra, a tom događaju, kako saznje list “Danas”, najverovatnije će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar  Vučić.

Predviđeni kapacitet proizvodnje ovog rudnika su 3,3 miliona tona godišnje. Period izgradnje iznosi 2,5 godine, a životni vek rudnika 13 godina. Kompanija je trenutno fokusirana na razvoj Gornje zone rudnika u okviru koje će se proizvoditi bakar i zlato. Za gornju zonu procenjena količina bakra je 1,21 milion tona, dok je količina zlata 76 tona.

Ziđin, koji je u vlasništvu i bivšeg RTB-a Bor, izgradio je rudnik za podzemnu eksploataciju sa svim pratećim objektima za preradu, transport rude i odlaganje jalovišta.

Cukaru Peki flotacija 5
Moderna flotacija rudnika Čukaru Peki

Čukaru Peki u ovom trenutku predstavlja jedno od najbogatijih rudnih ležišta bakra i zlata u svetu, zbog čega su, kako javljaju mediji, akcije te kompanije skočile na honghoškoj berzi za 8,2 odsto. Očekuje se da u rudniku bude zaposleno 1.235 radnika.

Naš plan je da većinu radnih mesta pružimo lokalnom stanovništvu, dostižući 90%, najavili su u Ziđinu.

Flotacija Cukaru Peki
U Ziđinu tvrde da je sve spremno za proizvodnju. Koje će biti ekološke posledice?

Otvaranje rudnika protiče u atmosferi bojazni stanovnika okolnih sela Metovnice, Brestovca i Slatine, da će se zauvek degradirati poljoprivredno zemljište, a to se navodi i u Studiji procene uticaja na životnu sredinu koju je izradio borski Institut za rudarstvo i metalurgiju.

U toj studiji se napominje da su negativni efekti u svim fazama eksploatacije rudnika koji će se javiti u manjoj ili većoj meri kao trajno uništavanje zemljišta nakon formiranja jalovišta, da će rudnik dovesti do promene pejzaža i uništavanje ekosistema iznad ležišta, proizvesti emisiju prašine i gasova, kao i neizostavnog uticaja rudarskog otpada  na tle, podzemne i površinske vode.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

[VIDEO] Ziđin Majningu nagrada Privredne komore Srbije za poslovni uspeh

Ist Media

Ziđin: Nakon testiranja metalurških agregata u toku kontrola rada

Ist Media

[VIDEO nove Elektrolize] Ministar privrede: Ziđin trostruko premašio obaveze investiranja u nekadašnji RTB

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X