U Negotinu sutra počinju 53. MOKRANJČEVI DANI. Rasprodata CARMINA BURANA

1973 0
NEGOTIN, (IST Media, tekst i foto: Zdenka Tomić) U Negotinu se od 15-21. septembra održavaju 53.”Mokranjčevi dani”. Rasprodata ”Carmina burana”, veliko interesovanje i za mjuzikl ”Bolivud” i nastup legendarnog gitariste Vlatka Stefanovskog. Besednik na otvaranju Festivala je balerina Aja Jung.

Programski koncept festivala „Mokranjčevi dani“ koji sutra počinje u Negotinu zasniva se na promovisanju i afirmaciji stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, kao i domaćeg muzičkog stvaralaštva i izvođaštva, sa akcentom na negovanje horske tradicije. Po rečima selektorke dr Sonje Marinković i nova festivalska sezona pre svega odaje počast glasu – instrumentu koji je Mokranjac najviše voleo i kojem je najviše verovao.

Prvi festivalski dan sutra otvara tradicionalno Natpevavanje horova. Za titulu pobednika i statuetu „Stevan Mokranjac“ nadmetaće se horovi iz Bugarske, Slovenije, Albanije i Srbije. Čitav niz programa predstavlja odu glasu, pa će tako publika biti u prilici da čuje dve operske dive Snežanu Savičić Sekulić i Negotinku Ivu Mrvoš Anokić, koja će u okviru „Mokranjčevih dana“ predstaviti i polaznike svoje Male škole opere „d’Iva“. A kada je glas ideja vodilja festivala, tu će biti i sjajna vokalna grupa „Constantine“ iz Niša.

Retki su festivali i događaji na kojima se u kontinuitetu i ciljano promoviše srpska muzika kao što to čini negotinski festival čija je to obaveza a posebno ukazivanje na velike umetnike koje smo, kako ističe dr Sonja Marinković, olako zaboravili a da to nikako nismo smeli.

Zato kao ovogodišnji ekskluzivitet najavljuje izvođenje koncerta beogradskog klavirskog kvinteta „Altro senso“ koji će nas upoznati sa kamernom muzikom Petra Stojanovića (1877-1957) najboljeg kompozitora kamerne muzike u Beču 1916. godine.

„Biće to izuzetna prilika da otkrijemo da imamo nekog ko je po pitanju kamerne muzike možda veći i od Bramsa“ – kaže selektorka Festivala.

Uoči početka sedmodnevnog festivalskog programa, publika je najveće interesovanje pokazala za poslednji dan, 21. septembar kada će na sceni Doma kulture u Negotinu pod dirigentskom palicom Bojana Suđića biti izvedena „Carmina burana“ Karla Orfa sa Horom i Simfonijskim orekstrom RTS-a, kao i članovima najmlađih negotinskih dečijih horova.

Ulaznica za ovaj program više nema u prodaji. Publika se raduje i 17-om septembru i mjuziklu „Bolivud“ Narodnog pozorišta iz Beograda čiju režiju potpisuje Maja Pelević, a muziku Anja Đorđević. Ova predstava će samo dva dana ranije biti izvedena na BITEF-u. Posebnu muzičku poslasticu kako za Negotin, tako i za gradove u regionu čini gostovanje jednog od najvećih gitarskih virtuoza Vlatka Stefanovskog, osnivača legendarne muzičke grupe „Leb i sol“. Trio Vlatka Stefanovskog na 53. „Mokranjčevim danima“ nastupiće 20. septembra.

U susret početku jedne od najvećih muzičkih manifestacija u Srbiji, raduje i činjenica da je u Mokranjčevom gradu oživelo interesovanje za hor i horsko pevanje.

Ove godine u programu festivala nastupiće čak 6 negotinskih horova: najmlađi „Vivak“ koji je svoju premijeru imao pre tri godine upravo na „Mokranjčevim danima“, hor Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i hor OŠ „Vuk Karadžić“, dok će se horovi Hrama Svete Trojice, Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i novo Negotinsko pevačko društvo „Mokranjac“ sa kojim kao umetnički rukovodilac i dirigent radi Ružica Rajković pridružiti učesnicima Natpevavanja i horu „Collegium Musicum Catholicum“ iz Subotice, kako bi sutra od 17 sati u programu svečanog otvaranja Festivala zajednički izveli Mokranjčevu Šestu rukovet.

Hor Vivak 2015, dirigent Dragana Marinović-Simonović

 

Hor OŠ Vuk Karadžić, dirigent Tanja Milosavljević

 

Hor OMŠ Stevan Mokranjac, dirigent Aleksandra Đukić

Prema najavama organizatora Doma kulture „Stevan Mokranjac“, besednik ovogodišnjih „Mokranjčevih dana“ je balerina Aja Jung, dok će Festival otvoriti Ivana Dedić, pomoćnik ministra kulture i informisanja Republike Srbije.

U okviru pratećeg programa, sutra od 18 sati u galeriji Doma kulture biće otvorena izložba slika Miloša Šobajića iz kolekcije umetničke galerije „Radionica duše“.

Natpevavanje horova je od 19 sati.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X