U Majdanpeku počinje Internacionalni festival folklora Orfeo IV

817 0

MAJDANPEK (IST Media, J.B.K.) Internacionalni festival folklora Orfeo osnovan je 2013. u Majdanpeku sa idejom da kao poznati svetski festivali folklora, sačuva i neguje ono što je najvrednije u bogatom fondu narodnih pesama i igara i da publici prikaže najvrednija dostignuća međunarodne folklorne scene. Na početku svoje igračko i pevačko umeće publici su prikazivali domaći i folklorni ansambli okolnih, podunavskih zemalja, a već na prošlogodišnjem Majdanpečani i gosti koji su zbog Orfea doputovali u rudarski Majdanpek, mogli su da vide folklornu tradiciju prekookeanskih zemalja: SAD, Meksika i Kolumbije. Verujući da Internacionalni festival folklora otvara prostore Srbije prema svetu, ali i svet približava našim ljudima u Srbiji istovremeno podstičući širenje prijateljstva i razumevanja, organizatori Orfea, ljudi iz Kulturno umetničkog društva Majdanpek iz Majdanpeka potrudili su se da ovogodišnni festival bude još bogatiji. Tokom trajanja festivala nastupiće 18 folklornih ansabala iz Srbije, Rumunije, Bugarske i Južne Amerike.

 

Orfeo III deo ucesnika
“Festivali ove vrste omogućavaju druželjublje, prijateljstva i široku razmenu saznanja, kao i da prenose dragocene poruke o vrednosti svakog pojedinca, kako u rasnom, tako u jezičkom, etničkom, konfesionalnom i svakom drugom smislu. Orfeo IV čini pet festivalskih večeri revijalnog karaktera. Večeras će na sceni na otvorenom u gradskom parku u Majdanpeku nastupiti folklorni ansambli iz majdanpečke opštine, a do subote, kada je završni koncert festivala nastupiće renomirani ansambli iz Čilea, Kolumbije i Kostarike, Rumunije, Bugarske, kao i kulturno umetnička društva iz Srbije.” saznali smo od direktora festivala Ljubimira Brandušanovića.

 
U nameri da ova folklorna smotra prikaže najvrednija dostignuća domaće i međunarodne folklorne scene, idejni tvorci i organizatori Orfea imali su podršku lokalne samouprave kao pokrovitelja, vredne momke i devojke iz KUD Majdanpek i brojne ljude dobre volje koji pomažu održavanje ove manifestacije. Zahvaljujući svima njima Orfeo je postao deo internacionalne porodice folklornih festivala u kojoj su festivali u Temišvaru, Banji Herkulane, Vršcu, Nišu i Velikom Trnovu.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X