U Majdanpeku počinje Internacionalni festival folklora Orfeo IV

680 0

MAJDANPEK (IST Media, J.B.K.) Internacionalni festival folklora Orfeo osnovan je 2013. u Majdanpeku sa idejom da kao poznati svetski festivali folklora, sačuva i neguje ono što je najvrednije u bogatom fondu narodnih pesama i igara i da publici prikaže najvrednija dostignuća međunarodne folklorne scene. Na početku svoje igračko i pevačko umeće publici su prikazivali domaći i folklorni ansambli okolnih, podunavskih zemalja, a već na prošlogodišnjem Majdanpečani i gosti koji su zbog Orfea doputovali u rudarski Majdanpek, mogli su da vide folklornu tradiciju prekookeanskih zemalja: SAD, Meksika i Kolumbije. Verujući da Internacionalni festival folklora otvara prostore Srbije prema svetu, ali i svet približava našim ljudima u Srbiji istovremeno podstičući širenje prijateljstva i razumevanja, organizatori Orfea, ljudi iz Kulturno umetničkog društva Majdanpek iz Majdanpeka potrudili su se da ovogodišnni festival bude još bogatiji. Tokom trajanja festivala nastupiće 18 folklornih ansabala iz Srbije, Rumunije, Bugarske i Južne Amerike.

 

Orfeo III deo ucesnika
“Festivali ove vrste omogućavaju druželjublje, prijateljstva i široku razmenu saznanja, kao i da prenose dragocene poruke o vrednosti svakog pojedinca, kako u rasnom, tako u jezičkom, etničkom, konfesionalnom i svakom drugom smislu. Orfeo IV čini pet festivalskih večeri revijalnog karaktera. Večeras će na sceni na otvorenom u gradskom parku u Majdanpeku nastupiti folklorni ansambli iz majdanpečke opštine, a do subote, kada je završni koncert festivala nastupiće renomirani ansambli iz Čilea, Kolumbije i Kostarike, Rumunije, Bugarske, kao i kulturno umetnička društva iz Srbije.” saznali smo od direktora festivala Ljubimira Brandušanovića.

 
U nameri da ova folklorna smotra prikaže najvrednija dostignuća domaće i međunarodne folklorne scene, idejni tvorci i organizatori Orfea imali su podršku lokalne samouprave kao pokrovitelja, vredne momke i devojke iz KUD Majdanpek i brojne ljude dobre volje koji pomažu održavanje ove manifestacije. Zahvaljujući svima njima Orfeo je postao deo internacionalne porodice folklornih festivala u kojoj su festivali u Temišvaru, Banji Herkulane, Vršcu, Nišu i Velikom Trnovu.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Fejsbuk slavi 10. rođendan

Piše - 4. February 2014. 0
Najpopularnija društvena mreža danas obeležava deset godina postojanja, sa više od 1,2 milijarde korisnika širom sveta. Fejsbuk je 4. februara…

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X