U Majdanpeku obeležen 12. septembar, Dan opštine

2102 0

 

MINULA GODINA, GODINA IZAZOVA

 

MAJDANPEK, (Jelena Bujdić Krečković) U Majdanpeku su prošle godine 7. septembra održani loklani vanredni izbori, a samo nedelju dana kasnije i ova je opština, kao i susedne u istočnoj Srbiji bila na udaru katastrofalnih poplava. I taman kada je život počeo da se vraća u normalnu, početkom decembra gotovo čitava opština je zbog nevremena i pada dalekovoda bila četiri dana bez struje.

 

“Bio je to početak kakav nijedno opštinsko rukovodstvo ne bi poželelo. Tih dana bili smo svedoci izuzetnog požrtvovanja pojedinaca koje su sledili i drugi i potvrđeno je da ako se složno okupimo oko jedinstvenog cilja, onda ništa nije nedostižno”, rekao je podsećajući se prošlogodišnjih  elementarnih nepogoda predsednik opštine Majdanpek, Dejan Vagner, obraćajući se odbornicima i gostima na svečanoj sednici SO Majdanpek povodom 12. septembra, Dana opštine.

 

MajdanpekPrvi čovek majdanpečke opštine u svom obraćanju je kao predstojeće prioritete, pored ostalog, naveo ulaganja u razvoj turizma i poljoprivrede, izgradnju kogenerativnog postrojenja, rekonstrukciju novog vodovoda u Majdanpeku, reorganizaciju opštinskih javnih preduzeća, jačanje saradnje sa opštinama u Rumuniji i Bugarskoj i primenu njihovog ogromnog iskustva u korišćenju EU fondova.

 

“Uložićemo napor da i nadležne u državi ubedimo u opravdanost naših ideja i planova kako bi nam pomogli da ih uspešno realizujemo”, kazao je prvi čovek opštine, čija je vizija da postane privredni i turistički centar u koji će ljudi dolaziti u potrazi za poslom i boljim životom.

 

Opština Majdanpek je danas  strateški važno područje koje zahvata prostor najvećeg rudarskog, šumskog i kulturno-turističkog kompleksa istočne Srbije, a naš razvojni plan je konkretan, prilagođen stvarnim potrebama i prihvatljiv za sve zainteresovane investitore, fondove, banke, ocenio je predsednik lokalnog parlamenta Slaviša Božinović.

 

“Proizvodnja mesa životinjskog porekla je razvojni projekat koji je u ovom trenutku najrealniji i najizvodljiviji. U sklopu tog projekta farme nalaziće se veterinarska stanica, klanica i hladnjača, kao i centar za distribuciju proizvoda izvozne orjentacije. Osim građevinske operative, biće zaposleno između 50 i 150 radnika, a osim njih bili bi uključeni i poljoprivredni proizvođači iz opština Majdanpek, Negotin, Bor i šire”, naglasio je Božinović ističući da realizacija ovog, ali i drugih strateških razvojnih programa opštine treba da doprinesu poboljšanju standarda građana, a opština bolja i naprednija.

 

Svečana sednica opštinske Skupštine povodom Dana opštine po tradiciji je vreme kada se zaslužnim kolektivima i pojedincima dodeljuju priznanja 12. septembar – pohvale, plakete i Septembarska nagrada, kao najveće opštinsko priznanje. Ove godine bilo je laureata više nego obično, ali je najveći deo njih priznanja dobio zbog doprinosa u otklanjanju posledica prošlogodišnjih elementarnih nepogoda.

 

Pohvale 12. septembar dobili su nemačka organizacija GIZ, FAO, svetska organizacija za hranu i poljoprivredu, opština Obrenovac, hotel „Lepenski vir“, rediteljka Jelena Jovčić, Inicijativa mladih „Hoću!Mogu!“.

 

Za pruženu pomoć opština Majdanpek je Plaketu 12. septembar dodelila Vladi Republike Srbije, RTB Bor, Crvenom krstu Srbije, Elektromreži Srbije, Fondaciji Ana i Vlade Divac, HE Đerdap, dok su Septembarske nagrade uručene dr Zorici Sporić, dr Vuku Vučiću, Opštinskoj organizaciji i volonterima Crvenog krsta Majdanpek, ministru Aleksandru Antiću, komandantu specijalne antiterorističke jedinice Spasoju Vuleviću, generalu Milosavu Simoviću, šefu mesne kancelarije Boljetin Žiki Žurkiću, Dušku Bankoviću iz JP Vodovod, Đorđu Roškiću iz JKP Majdanpek, Ivanu Nikoliću iz JP za puteve i građevinsko zemljište, Neđeljku Čaviću, inženjeru iz RBM i Dušanu Teleskoviću, novinaru Politike.

 

Dobitnici Septembarske nagrade 2015 plaketa 12. septembar 2015 pohvala 12.septe,bar 2015

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X