U Laznici i prizetko sa taštom živi k’o Bog

1461 0

LAZNICA, Ilija Nikolić – Pčela je i ove godine odneo titulu najtežeg prizetka. Težak je 127 kilograma, ali je u odnosu na prošlu godinu ipak kalirao devet kilograma. Malo je kalirao i Borislav Jović, koji je u devetoj deceniji odneo titulu najlakšeg “zeta u kući”, jer je vaga pokazala 51 kilogram. 

 

Ovo je rezultat godišnjeg merenja na Saboru zetova kući, neobične manifestacije u selu Laznica u kome je 104 muškarca odlučilo da život sa suprugom nastavi u domaćinstvu sa taštom i tastom.

 

sabor_zetova

 

Ovo selo razbija stereotip da „prizetko“ živi teško, jer ovde ne važi poslovica da je zet u kuci „ko pas na lancu“.

 

„Meni je bogami odlično. Stekao sam utisak da kod nas u Laznici sve češće zetovi u kući imaju glavnu reč, ali je moja žena ipak najzaslužnija za ‘kondiciju“ u kojoj sam danas, zaključuje Pčela, rumen u licu i raspoložan za priču.

 

ilija nikolic sa suprugom

Ilija Nikolić sa suprugom: Međusobno poštovanje je najvažnije

 

Pitomo vlaško selo Laznica, udaljeno je svega tri kilometra od siromašne opštine Žagubica na istoku Srbije. Specifično je po tradiciji koja datira još od sredine prošlog veka, da siromašna porodica sa više sinova odredi ko će napustiti dom i preći u bogatu kuću u kojoj živi devojka spremna na udaju. Gladna usta su diktirala pravila, jer za sve sinove nije bilo dovoljno zemlje, a i kuće su „postajale tesne“.

 

laznica

Laznica je danas veliko selo u kome se živi bolje nego nekada

 

Izbora nije bilo, pa su se svi prilagođavali situaciji. Zato i danas ne čudi da je zet u kući ovde posebno poštovan. Ipak, svi se sećaju kako je bilo nekada.

 

ilija_scepulovic
Za dobrog organizatora plaketa. Ilija Šćepulović

„Bilo jako teško živeti u višečlanoj porodici sa mnogo sinova. Nije bilo smeštaja ni dovoljno zemlje za obradu, pa su se racionalno tražile žene iz bogatijih porodica ‘na miraz’, kaže Ilija Šćepulović, organizuator ove manifestacije, očigledno srećan jer je na kolenima ljuljao četiri unuke. – Pričalo se ranije da je zet u kuci ko ruda na kolima, jer su kola zaklonjena u garaži a ruda viri na kiši. To u Laznici nije slučaj i mislim da danas lošije žive oni koji nisu prizetko jer ovde postoji tolerancija i muškarac se poštuje,“ kaže on.

 

Za 43 godine koliko je u braku, Ilija kaže da nikada nije imao problema sa taštom.

 

Po svemu je neobična priča i mladog Dragana Ćosića jer se oženio devojkom koja ga je čuvala kada je bio mali. Starija je od njega šest godina.

 

dragan_cosic
Dragan je oženio svoju „bebisiterku“. Danas je srećan i veseo.

„Baba me je dovodila kod sadašnje supruge na čuvanje. Kada sam napunio 19 godina ona se zaljubila u mene i tako sam ostao u toj kući. Nekada je bilo loše biti zet u kući jer si morao da zapneš, jer si u kuću došao siromašan. Ljudi su bili su mučeni i gledani kao niža klasa. Danas ne postoji razlika, jer svi mora da rade. Sada su svi punački i lepi“, kaže zadovoljno.

 

Prošle godine je ova manifestacija počela bojažljivo, sa manje interesenata, a ove godine su na nju došli i mnogi „zetovi u kući“ iz inostranstva.

 

Ljubiša i Ljubinka Ćosić su u braku od 1976. žive i rade u Parizu. Kada su se uzeli ona je imala 16, a on 18. godina. Sedamdesetih godina je otišao u Nemačku, ali, kaže, ne da bi pobegao od uloge prizetka. Živeo je sa trojicom braće, bili su siromašni i kaže da je sve možda bila viša sila.

 

„Ja sam prošao odlično“, kaže on zadovoljno.

 

I Stanoje Ridžic, kome supruga Stanojka trenutno živi i radi u Beču, ima pozitivna iskustva prizetka, jer kaže da brak može da opstane samo tolerancijom. „Trenutno više slušam ja, jer je žena u Austriji a ja sam održavam domaćinstvo.

 

Jović Borislav i Radmila su u braku od 1956. „U kuci je bilo više braće, pa je neko „morao da odleti“. Meni je danas bolje nego njima“, kaže zadovoljno.

 

Za razliku od prošle godine, na ovogodišnjem Saboru, koji je pomogla opština Žagubica a Turistička organizacija je svrstala u godišnji kalendar manifestacija, sada je ostavljena mogućnost da povedu i žene.

 

Zetovi_natezanje_konopa

Zetovi odmerili mišiće

 

„Ko voli svoju ženu može da je pozove na proslavu i doplati 1.500 dinara. I nije ta cena manja zbog toga što se žena manje ceni u Laznici, već se racionalno računalo da kršni zetovi mogu mnogo više da popiju i pojedu“, objašnjava organizator.

 

 

 

Najtvrđe zetovo jaje

Organizator Sabora zetova je ove godine skuvao jaja koja su podeljena “gošćama” , kako bi se utvrdilo čije je zetovo jaje najtvrđe. Pobednici ovog takmičenja, koje je svima bilo više nego zabavno, pripala je nagrada.

 

 

 

 

Vićenca je mala Laznica

Čak 180 domaćinstava iz Laznice živi u Vicenci u Italiji, a trbuhom za kruhom iz Laznice je put Švajcarske, Austrije, Francuske, Kanade i Australije otišlo i oko 80 porodica. Leti se svi sastaju u selu, a kada počne škola, selo, u kome danas živi oko 2.000 ljudi, opusti. Nekada su se deca gastarbajtera školovala u Laznici, ali danas to više nije slučaj.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X