U Donjem Milanovcu počeo 66. fudbalski susret Mršavih i Debelih

782 0

 

Montevideo na donjomilanovački način

 

DONJI MILANOVAC, (IST Media, Jelena Bujdić Krečković), Evropsko prvenstvo u fudbalu, ako izuzmeno dnevno političke teme, aktuelna je tema pre svega muškog dela populacije, pa ni varoš podunavska, Donji Milanovac nije u tome izuzetak. Međutim, poslednjih par dana, primat EURO 2016. preuzeo je lokalni fudbalski derbi. Igra se jednom godišnje, a za mesto u ekipi nije presudan talenat, već i kilaža.  Na fudbalskom stadionu večeras će 66. put odmeriti snage Mršavi i Debeli Donjomilanovčani, na veliku radost i zadovoljstvo svojih sugrađana i navijača.

 

Sve je počelo polovinom prošlog veka, pominju se 1948. i 1952. godina, kada su  na fudbalskom igralištu u starom Milanovcu pri put odmerili snage Mršavi i Debeli.

 

Ideja je potekla od uglednih Donjomilanovčana dr Milana Gligorijevića, Borivoja Lombauera i Jaroslava Manojlovića koji su zarad razvijanja drugarstva, popularisanja fudbalske igre, razonode i zabave stanovnika Donjeg Milanovca ustanovili fudbalski susret „Mršavi i Debeli“.

 

Generacije igrača su se smenjivale, a ovaj fudbalski susret poprimio je odlike spektala jer rezultat nije u prvom planu, već zabava. Kako samih igrača, tako i brojne publike koja sa tribina bodri svoje pulene. Javna je tajna da se zbog ove utakmice “šteluju” godišnji odmori, kako bi na ovaj tradicionalni duel došli svi “fudbaleri”, pa i oni koji više ne žive u Donjem Milanovcu, a na ovaj način “leče nostalgiju”. Kopačke nisu obavezne, svako igra u onom što ima, bile to patike, vunene čarape ili bose noge.

 

mrsavi debeli 2014

 

Ni godine se ne broje, pa je tako u ekipi mršavih i igrač koji je načeo devetu deceniju života. Ljubiša Trajković , standardni prvotimac Debelih priča nam da je druženje  osnovni motiv koji pokreće sredovečne i one malo starije da se svake godine odazovu pozivu selektora i dođu na ovu fudbalsku utakmicu. I onda na velikom fudbalskom terenu na kome je nekada trenirala reprezentacija Jugoslavije, fudbal zaigraju fudbaleri  „od sorte“: penzioneri, policajci, vatrogasci, preuzetnici, ribari, kafedžije, učitelji, službenici.

 

Osnovni uslov je da Mršavi ne smeju biti teži od 70, a Debeli lakši od 80 kilograma, a svaka ekipa broji po blizu 30 igrača.

 

Steva Internacionale, Cedica i Burcika
Game of Trones- Ispunili sve uslove takmičenja!

 

Pre prvog žvižduka sudije, po protokolu, ekipe „ljutih rivala“ skupljaju se u centru grada, da bi, uz odgovarajuću pratnju, debeli traktorom, mršavi kamionom uz vatrogasna i ambulantna kola sa uključenom rotacijom, stigli do stadiona.

 

Onda sledi merenje vagom koja je adekvatna za težu ekipu. Ekipa Debelih je đuture teži preko dve tone, a malo je onih čija se težina piše dvocifrenim brojem. Mršavi budu upola lakši. Kao i na zvaničnim fudbalskim susretima pravdu će i danas deliti „prekaljeni“ arbitri, Mitke Jakimovski i Žika Pešić Bugarin, opremljeni pištaljkom na „zlatnoj kajli“ i crvenim i žutim kartonima povećih dimenzija  za igrače koji imaju problem sa vidom.

 

„Sve mora da bude regularno i sudija ne sme da popusti pod pritiskom“ – objašnjava sudija Mitke Jakimovski. – Sudićemo pošteno, a sve mora da bude po pravilima najvažnije sporedne stvari na svetu. Pa nek pobedi bolji”, dodaje Bugarin.

 

Težak zadatak pred Žikom Bugarinom
Težak zadatak pred Žikom Bugarinom

 

Hoće li ekipa Mršavih u kojoj su ove godine i Vlasta car, Bale, Bora šiše, Visoki napon, Cipiripi, Lepi Cane, Šišarka, Zvrca, Genga, Zelenko, Kobra, Nacionale, Čedica, Tarzan, Kapetan, Miš, Buzdoka, Doktor, Dragan deda, Poštar, Lažić, Kiki, Muja odbraniti prošle godine osvojeni pehar ili će on ponovo u posed Debelih: Profe, Steve internacionale, Veličanstvenog, Utke, Stancija, Nelinja, Abeta, Vatrogasca, Badže, Baje šumskog, Mižajke juniora, Burćike, Saobraćajca, Fajfura, Čerče, Komunalca, Ćuleta, Trajka, Mandova, Ujka Paje, znaće se večeras.

 

Pobeda će biti proslavljena zajednički, tokom „trećeg poluvremena“ bez crvenih i žutih kartona, bez pištaljke i bez rivala. A dobre akcije, golovi, promašaji, prepričavaće se do idućeg 7. jula i 67. fudbalskog susreta Mršavih i Debelih.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X