U Boru otvoren zoološki vrt, četvrti u Srbiji

640 0

BOR, 23. novembra 2011. (Saša Trifunović, Ist media) Direktor Beo Zoo Vrta Vuk Bojović i slavni srpski režiser Dušan Kovačević, otvorili su danas Zološki vrt u Boru, izgrađen novcem donatora, na površini od dva hektara.

 

Otvaranje borskog zoo-vrta
Otvaranje borskog zoo-vrta

 

Beli lav
Beli lav

 

„Sudbina borskog Zoo vrta će zavisiti od Borana, i nadam se da neće doživeti sudbinu koju je nekada imao zoo vrt u Beogradu, kome su stanovnici grada okrenuli leđa“, rekao je Bojović, prilikom otvaranja.

 

On je podsetio da je u nekadašnjoj Jugoslaviji bilo 12 zoo vrtova, a među njima i vrt u Brestovačkoj banji kod Bora, koji je devedesetih godina prestao da radi.

 

„Ovo je veliki uspeh Borana koji su od neiskorišćenog prostora za samo tri meseca angažovanja radnika dobili jedan vredan prostor za uživanje. Danas belog lava u svojim vrtovima nemaju Rim, Pariz, London, Beč i Moskva, ali ga zato ima Bor“, kazao je direktor Beo zoo vrta, koji je ovom gradu poklonio jedan primerak te vredne životinje.

 

Stanovnici jezera u zoo-vrtu

Prema rečima koordinatora izgradnje vrta Milinka Živkovića, sada je otvorena samo prva faza vrta u kojem su smeštene 53 vrste životinja.

 

„Postoje mogućnosi za proširenje vrta na sedam hektara, i na proleće pripremamo izgradnju druge faze u kojoj će se napraviti objekti za smeštaj slona i žirafe, ali i izgrađena botanička bašta“, rekao je Živković.

 

Osim više vrsta papkara, lama, emua, zebra i jelena, Borani mogu da vide i predatore, kojote, vukove, lisice, tigra, medvede, belog lava i lavicu, 15 vrsta zmije, majmune, iguane, kornjače i krokodile.

 

Planira se da u ovom objektu posla bude za 15 radnika, koje obučavaju radnici beogradskog zoo vrta, a najbolji će biti primljeni na posao nakon testiranja.

 

Izgradnja ovog objekt deo je kampanje za razvoj turizma u opštini Bor, u okviru koje će biti renoviran hotel Jezero na Borskom jezeru, izgrađeni novi sportski poligoni, hipodrom i tereni za golf, a završeno je i skijalište na Crnom Vrhu, za čije je potrebe preuređena žičara i nabavljen tabač snega.

 

U izgradnju zoo vrta, angažovani su radnici borskih javnih komunalnih preduzeća, a po preporuci opštinskih čelnika, volontrali su i radnici nekih kulturnih ustanova.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X