U Boru će biti postavljen krst visok 50 metara

729 5

BOR, (IST Media, Saša Trifunović) Dugo se u Boru već priča da će na nekoj gradskoj lokaciji biti postavljen grandiozni metalni krst visok 50 a širok 12 metara, a danas IST Media saznaje da je izrada krsta, čiji je sponzor RTB Bor, pri kraju.

 

Kada i gde će biti postavljen, još uvek nije potpuno poznato, mada se kao najverovatnija lokacija pominje prostor u naselju 9. brigade.

 

Prema saznanjima IST Media, procedura dobijanja blagoslova SPC je u toku, ali se čeka konačna odluka episkopa Timočkog Ilariona po povratku sa Svepravoslavnog sabora na Kritu.

 

Danas smo pokušali da od opštinskih zvaničnika saznamo da li će grad u kome živi više od 20 nacija različitih veroispovesti dobiti hrišćansko obeležje dva i po puta veće nego Đurđevdanski krst na ulazu u Kragujevac, ali odgovor nismo dobili.

 

Predsednik opštine Živorad Petrović nam je odbio poziv, a njegov zamenik Saša Vukadinović kaže da je čuo nešto o tome, ali da zvanično nije pokrenuta nikakva inicijativa.

 

Prema urbanističkom planu ne postoji lokacija na kojoj bi krst bio postavljen, pa samim tim još uvek ne postoji ni urbanistička dozvola.

 

Podsećamo da je podizanje krsta na kružnom toku u Kragujevcu izazvao velike polemike, jer o svemu nije vođena javna rasprava.

 

Dušan Janjić iz Foruma za etičke odnose, kaže za portal Istmedia da nikada nije razumeo motive tadašnje vlasti u Kragujevcu da postavi krst, a naročito ne njegov izgled.

 

 

dusan-janjic
Dušan Janjić, Forum za etičke odnose

To je jedna vrlo opasna politička poruka i ne vidim ni jedan razlog da se takvi objekti dižu u situaciji kada se Srbija obavezala bilateralnim ugovorima da će poštovati ravnopravnost i prava rumunske pravoslavne crkve“, kaže Janjić.

 

On smatra da se na ovaj način komplikuje ionako već komplikovana situacija između dve crkve i govori o tome da neko mimo vlade vodi svoju politiku koja svakako nije politika bilateralnih sporazumna.

 

Prema njegovom mišljenju, odluka o postavljanju krsta nikako ne može biti odluka lokalne vlasti, već država treba da propiše šta se može postaviti od verskih obeležja i to mora biti po istim pravilima, dostupno svim verskim zajednicama.

 

Mi smo predložili preko Ministarstva za ljudska i manjinska prava otvaranje kancelarija za interkonfesionalnu saradnju koja o tome treba da se saglasi“, podseća Dušan Janjić.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 5 comments

 1. Спомиње се Румунска Православна Црква?! Како то може да буде опасна политичка порука,и како то да постој могућност да тај Православни крст може да увреди другу Православну заједницу? Није се водила јавна расправа о Џамији која је подигнута у Бору иако су муслимани мањина у Бору подигнута је Џамија. Никоме неће да смета један крст.

  Odgovori
  1. Gradnja džamije je finansirana privatnim novcem. Od istog novca su plaćene i takse opštini (čitaj državi). I to je u redu. Problem sa krstom je to što ga žele finansirati državnim novcem odnosno novcem državne firme. To nije u duhu religijskih sloboda i sekularizma garantovanih ustavom Republike Srbije.

   Odgovori
 2. Poštovani prijatelji,

  Problem je,što sve što je hrišćansko i pravoslavno u Istočnoj Srbiji, to automatski
  pripada SPC. Šta je sa verskim pravima i osećanjima rumunskog (vlaškog) stanovništva.
  Dali se pitamo ko je gradio pravoslavne hramove u vlaškim selima. Zašto ljudi ne mogu da se mole na svom jeziku u njima.

  Odgovori
 3. Postovani Vlah!

  SPC jeste jedina KANONSKA PRAVOSLAVNA CRKVA na teritoriji cele Srbije, pa i ove nase, Istocne.
  problem je u tome sto ti i ne znas ko si i gde pripadas. Od punopravnog naroda, srpskog, od koga si i potekao, za sacicu privilegija si kadar biti odreci se svega sto jesi i biti ono sto nisi> Rumun…Ne shvatam ljude koji glume neko mucenistvo a za cijeg k…. zdravlje?

  Doduse, razumem… besplatno letovanje, dzabe skolovanje na studijama u Rumuniji, pasos EU… Pradjed ti je bio Srbin i djed isto… Otac isto…A ti si Rumun… pa nase starine se u grobovima okrecu zbog vas koji ste se odrekli svog naciona i prisvajate tudji, makar i manjina postali…Manjina koja je u Srbiji ugrozena i koju svi ugnjetavaju…Srami se.

  Cast postenim i cestitim Vlasima ,koji se nisu prodali!

  Odgovori
 4. Blagi uzas, krst prave bivse komunjare. U gradu koji ima velike i prece probleme, npr. Pasa lutalica, vi dizete krstacu od 50 metara u sekularnoj drzavi. Cemu ce da sluzi taj krst,navedite mi logicno objasnjenje?

  Odgovori

Leave a comment

Your email address will not be published.

X