Servisne informacijeНекатегоризовано

U borskim podstanicama počela ugradnja kalorimetara

BOR, U borskim podstanicama počela je ugradnja 208 kalorimetara, kojima će se kontrolisati potrošnja toplotne energije. Ipak, plaćanje po utrošku neće početi od ove grejne sezone, već će se, nakon ugradnje kalorimetra, od ove godine interno analizirati potrošnja topplotne energije a sadašnji računi upoređivati sa budućim.

 

kalorimetar

 

„U ovom trenutku se ugrađuju kalorimetri koji su preduslov za očitavanje na daljinu. Uradićemo bazu podataka korisnika usluga, i za početak, po projektu KfW banke, biće omogućeno očitavanje na daljinu u 20 podstanica“, rekao je rukovodioc proizvodnje u borskoj Toplani, Desimir Miljković.

 

Za razliku od sadašnje situacije, kada se grejanje plaća po metru kvadratnom, bez obzira na kvalitet isporučene toplotne energije, ugradnjom kalorimetara Borani će u budućnosti plaćati utrošak toplotne energije po kilovat satu, odnosno, onoliko koliko zaista i potroše.

 

„Ipak, prava ušteda bi se postigla ugradnjom delitelja toplote i termostatnim ventilima u stanovima, odnosno, na radijatorima pojedinačno. Tada će korisnik moći sam da reguliše toplotu u svom stanu“, objasnio je Miljković.

 

kalorimetar 2

 

On kaže da se dnevno ugrađuju kalorimetri u tri do četiri podstanice i plan je da za najviše mesec i po dana ceo posao bude završen.

 

Prema njegovim rečima, reč je o kalorimetrima marke (KAMSTRUM, model Multical 602), koji su zapravo precizni ultrazvučni merači, kojima će se u završnoj fazi na daljinu meriti količina isporučene toplotne energije.

 

“Od naredne godine, u podstanicama će biti ugrađivani i termoregulacioni uređaji kako bi se ujednačilo grejanje u celom gradu“, rekao je Miljković.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Zatvaranje ulice Moše Pijade u Boru zbog obeležavanja horizontalne signalizacije

Miloš Marković

Obaveštenje o planiranom isključenju struje za 20. jun (četvrtak)

Ist Media

Obaveštenje JKP Vodovod Bor o zatvaranju vode za sredu (19. jun)

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X