U apoteku po andol i cigaretu

394 0

Sudeći po preporukama Evropske unije, cigarete bi se uskoro u okviru zemalja EU mogle kupovati samo uz lekarski recept. A da bi se došlo do recerpta, pušač će morati da poseti lekara koji treba da potvrdi da je pacijent zavisnik od nikotina.

 

Hoće li se cigarete prodavati i u srpskim apotekama? Izgleda da ćemo deliti sudbinu zemalja članica EU, iako još uvek nismo dobili ni status kandidata.

 

U Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, kako piše Blic, planiraju da od 2015. godine zabrane pušenje u svim zatvorenim javnim i radnim mestima, a građani bi mogli uskoro da budu primorani da ukoliko ne ostave pušenje, redovno odlaze kod lekara na terapije.

 

Lekar će morati da pokuša da pomogne pušaču da se liši svoje navike, ukoliko mu to ne pođe za rukom, moraće da mu na recept, kao lek, prepiše određenu dozu cigareta.

 

U Srbiji ima dve trećine nepušača i jedna trećina pušača. Čak 60 odsto ljudi tvrdi da im smeta duvanskim dim.

 

Nacionalna komisija za borbu protiv pušenja kaže da od nikotina preti 28 vrsta raka, a pošto je nikotin psihoaktivna supstanca, ne treba da bude dostupan stanovništvu baš kao ni druge droge.

 

Inicijativu ovog zakona su pokrenuli u Islandu. Island je zemlja koja je daleko naprednija od ostalih kada je reč o odvikavanju od pušenja.

 

Hoće li se ovaj zakon usvojiti ili ne, još uvek se ne zna, ali je jedno sigurno, to je daleka budućnost za sprovođenje u delo.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X