Društvo

TV N1 i VUK CVIJIĆ dobitnici novinarske nagrade za etiku i hrabrost DUŠAN BOGAVAC

Foto: Screenshot N1

Žiri novinarske nagrade „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost odlučio je da za 2019. godinu dobitnici budu redakcija TV N1 i novinar „NIN-a“ Vuk Cvijić.

Redakcija TV N1 svojim programom uživo, informativnim emisijama, reportažama i istraživačkim TV prilozima već godinama de facto obavlja posao Javnog medijskog servisa Srbije. Drugim rečima, sve ono što je po Zakonu o javnim medijskim servisima obaveza RTS-a i RTV-a, dakle istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisanje, kao i poštovanje profesionalnih standarda i novinarskog kodeksa, zastupljeno je u emisijama TV N1, navodi se u obrazloženju žirija u kome su ove godine bili Tatjana Lazarević (KoSSev), Branko Čečen (CINS), Stevan Dojčinović (KRIK), Željko Bodrožić (NUNS) i Filip Mladenović (Fondacija “Dušan Bogavac”).

Žiri dalje navodi da je zbog svoje uređivačke politike redakcija TV N1 upravo zato godinama izložena pretnjama, pritiscima i ugrožavanju bezbednosti svojih novinarki i novinara, što nimalo nije uticalo na promenu uređivačke politike ovog elektronskog medija, na etiku i hrabrost čitave redakcije.

Novinar Vuk Cvijić se već dve decenije bavi osetljivim temama iz oblasti kriminala i korupcije, za šta je u Srbiji potrebna velika hrabrost. Cvijić se u svojim vestima i pričama bavio ne samo najopasnijim pripadnicima domaćeg kriminala i prljavog biznisa, nego je razotkrivao i korupciju u obaveštajnim službama i vrhovima vlasti.

Zbog toga je često bio u neprilici: prisluškivali su ga, obili su mu kola i ukrali kompjuter, a zbog pisanja o Stanku Subotiću godinama je na meti provladinih medija. Ove godine Vuk Cvijić je objavio dva značajna novinarska istraživanja: koautor je intervjua sa Rodoljubim Milovićem, bivšim načelnikom kriminalističke policije, koji je prvi put javnosti otkrio šokantne detalje o kriminalnim radnjama u policiji i državi.

Druga priča Vuka Cvijića koje je uzdrmala javnost je članak o hapšenju uzbunjivača Aleksandra Obradovića iz fabrike „Krušik“ u Valjevu i o rasprostranjenoj korupciji u fabrikama namenske industrije Srbije.

Ove godine u užem izboru za nagradu „Dušan Bogavac“ bili su: Maja Pavlović (Kanal 9), Tamara Grujić (RTS), Gordana Bjeletić (“Južne vesti”), BIRN i redakcija “Čačanskih novina”.

Ceremonija dodele novinarske nagrade „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost održaće se u sredu, 23. oktobra 2019. u 12 sati u Medija centru, Terazije br. 3.

Izvor: NUNS

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Stranke i udruženja reagovali povodom saopštenja kompanije Srbija Ziđin Koper i blokade puta u Velikom Krivelju

Ist Media

Park u Boru najavljen kao park za kućne ljubimce. Hoće li konačno vlasnici pasa koristiti kese za skupljanje izmeta?

Ist Media

RTS: U Beogradu prijavljena epidemija malih boginja

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X