Tribina SPS-PUPS-JS o problemima prava na penzijsko i invalidsko osiguranje

886 0

BOR – Na poziv koalicije SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija, u Boru je održana tribina na kojoj je direktorica Penzionog i invalidskog osiguranja u Boru Verica Čarapić, razgovarala sa građanima i meštanima okolnih sela u vezi problema koji postoje pri ostvarivanju prava na sticanje penzija.

 

sps pups jus tribina 1

 

Prisutni su imali niz pitanja koja se tiču sticanja prava na penziju iz mnogih borskih preduzeća, ali i u vezi poljoprivrednog osiguranja, pa je Verica Čarapić , sa stručne strane, zainteresovanim građanima odgovarala na konkretna pitanja i objasnila koje su to smernice koje treba da stanovnici opštine Bor slede prilikom ostvarivanja prava na PIO.

 

sps pups jus tribina 2 sps pups jus tribina 3

 

„Veći broj lica ima iskazana dugovanja koja nekada prevazilaze i milion dinara za takozvano poljoprivredno osiguranje. Da bi te eventualnosti koje su „sporne“ razrešili dok se ne pojave u fondu, svi zainteresovani treba da preuzmu uverenje iz Poreske uprave o plaćenim doprinosima, i da dođu na šalter PIO gde gde se podnosi zahtev za mirovanje svojstva osiguranja i osiguranja“, objasnila je Čarapić, članica glavnog odbora SPS-a.

 

U višesatnom razgovoru sa Boranima, ona je objasnila da se ta prava odnose na pet uzastopnih godina, (od 1997. do 2002.), i da meštani mogu da se za dugovanja po osnovu doprinosa za PiO oslobode, a kamata se u tom slučaju automatski skida.

 

„Ovakvi skupovi su bitni za građane, pogotovu za meštane sela, i PiO u Boru je uvek spreman da se odazove na ovakve pozive, pa čak i za odlaske u sela“, rekla je direktorica jedne od najažurnijih filijala u kojoj se svi zahtevi poslednje dve godine rešavaju u zakonskom roku od 60 dana.

 

PiO u Boru se zalaže da se u saradnji sa Centrom za socijalni rad osnuju Gerontološka služba, koja će obilaziti sela opštine Bor.

 

sps pups jus tribina 4

 

Naglašavajući značaj ovakvih skupova, predsednik borskih socijalista i prvi na listi SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija, Dragan Žikić, istakao je da se sve partije u Srbiji zalažu za socijalnu pravdu, ali da samo socijalisti to zaista sprovode u delo.

 

„Mnogi tvrde da su levica, a zapravo to nisu. Jedina prava levica u Srbiji je ona koju predstavlja koalicija SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija“, naglasio je Žikić.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X