Tribina SPS-PUPS-JS o problemima prava na penzijsko i invalidsko osiguranje

370 0

BOR – Na poziv koalicije SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija, u Boru je održana tribina na kojoj je direktorica Penzionog i invalidskog osiguranja u Boru Verica Čarapić, razgovarala sa građanima i meštanima okolnih sela u vezi problema koji postoje pri ostvarivanju prava na sticanje penzija.

 

sps pups jus tribina 1

 

Prisutni su imali niz pitanja koja se tiču sticanja prava na penziju iz mnogih borskih preduzeća, ali i u vezi poljoprivrednog osiguranja, pa je Verica Čarapić , sa stručne strane, zainteresovanim građanima odgovarala na konkretna pitanja i objasnila koje su to smernice koje treba da stanovnici opštine Bor slede prilikom ostvarivanja prava na PIO.

 

sps pups jus tribina 2 sps pups jus tribina 3

 

„Veći broj lica ima iskazana dugovanja koja nekada prevazilaze i milion dinara za takozvano poljoprivredno osiguranje. Da bi te eventualnosti koje su „sporne“ razrešili dok se ne pojave u fondu, svi zainteresovani treba da preuzmu uverenje iz Poreske uprave o plaćenim doprinosima, i da dođu na šalter PIO gde gde se podnosi zahtev za mirovanje svojstva osiguranja i osiguranja“, objasnila je Čarapić, članica glavnog odbora SPS-a.

 

U višesatnom razgovoru sa Boranima, ona je objasnila da se ta prava odnose na pet uzastopnih godina, (od 1997. do 2002.), i da meštani mogu da se za dugovanja po osnovu doprinosa za PiO oslobode, a kamata se u tom slučaju automatski skida.

 

„Ovakvi skupovi su bitni za građane, pogotovu za meštane sela, i PiO u Boru je uvek spreman da se odazove na ovakve pozive, pa čak i za odlaske u sela“, rekla je direktorica jedne od najažurnijih filijala u kojoj se svi zahtevi poslednje dve godine rešavaju u zakonskom roku od 60 dana.

 

PiO u Boru se zalaže da se u saradnji sa Centrom za socijalni rad osnuju Gerontološka služba, koja će obilaziti sela opštine Bor.

 

sps pups jus tribina 4

 

Naglašavajući značaj ovakvih skupova, predsednik borskih socijalista i prvi na listi SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija, Dragan Žikić, istakao je da se sve partije u Srbiji zalažu za socijalnu pravdu, ali da samo socijalisti to zaista sprovode u delo.

 

„Mnogi tvrde da su levica, a zapravo to nisu. Jedina prava levica u Srbiji je ona koju predstavlja koalicija SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija“, naglasio je Žikić.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X