KulturaНекатегоризовано

Treće večeri Dana Zorana Radmilovića brk dodeljen Vladimiru Kurćubiću

Treće veče na programu 22. Dana „Zorana Radmilovića“ u Zaječaru, održana je  predstava „Svečana večera u pogrebnom poduzeću“ Ive Rešana, u režiji Snežane Udicki,  Narodnog pozorišta iz Užica. Zoranov brk za najbolju glumačku bravuru dobio Vladimir Kurćubić za tumačenje uloge Murine.

 

Zoranov brk Vladimir Kurcubic

 

Dugotrajnim aplautom, zaječarska publika pozdravila je glumce Užičkog pozorišta.  U velikoj podeli (14 glumaca), mnogo dobrih tumačenja žiri nije imao ni malo lak posao. Sjajan Mikac Vahidina Prelića, briljantan Doktor Slobodana Ljubičića, sugestivan Kozuna Nemanje Hadži Jovanovića ali je Zoranov brk otišao u ruke Vladimira Kurćubića koji je oduševio i publiku ali i žiri.

 

Pri tome treba imati u vidu da je ceo komad, začinjen gorkim humorom Iva Brešana ali i istinama koje nam stižu sa scene gde svako može prepoznati svoj životni lik, igran na dijakletku toliko dalekom od ovih prekodrinskih prostora.

 

Predstava Svecana vecera u pogrebnom poduzechu

 

Govorom Dalmatinske Zagore, u velikoj meri, ansambl Narodnog pozorišta iz Užica savladao je bez greše i velikih oscilacija. Rezultat te i takve igre čija se okosnica može naći u jednoj jedinoj replici Mikca, koga je briljatno tumačio Vahidin Prelić, i ne bi bilo nepravedno da je Brk otišao i u njegove ruke, koja glasi:“Porez će platiti našim kostima“.

 

Vladimir Kurćubić: „Predstava je bila zhtevna upravo zbog tog dalmatiskog dijalekta koji smo savladali, što nam je bio izazov. U samoj postavci Snežane Udicki našli smo jednu ideju koja je jako zanimljiva u svemu tome. A to je: ko od koga može biti veći prevarant jer smo svesni vremena u kom živimo i svaki dan se suočavamo sa tim. Bukvalno živimo u vremeno koja se bazira na ideji, ko će koga više prevariti i ko će to prikazati kao dobrobit za narod. Bikvalno smo svaki dan svedoci toga i to nam predočavaji i naši političari ali i strani. Surovo živimo tu ideju koja je osnovna tema predstave. Sama predstava je duhovita i bavi se prodajom jedne grobnice koja u jednom malom mestu pored Splita predstavlja tradiciju i nešto što je taj grad dobio tokom svoje istorije. Kao i svuda u tranziciji i to postaje predmez prodaje i premet nekog ličnog interesa. Sredstva se ne biraju. Nisu važni ni prijatelji. Cilj ne bira sredstva. Svi smo pretvorili u novac. To je priča o našoj svakodnevici”.

 

Na pitanje novinara kako je tako dobro savladao dijalket dalmacije Kurćubić kaže: “Kao dete sam gledao Malo misto, Velo misto, a najviše je zaslužan profesor Goran Golo koji je profesor i reditelj u Hrvatskoj na akademiji. On je radio sa nama dijaket i akcente i no je zaslužan što smo uspeli da pretočimo to našoj publici”.

 

Neposredno pre predstave „Svečana večera u pogrebnom poduzeću“, ljubitelji pisane reči su prisustvovali predstavljanju knjige „Pozorišni rečnik“ Milovana Zdravkovića i pozorišnog časopisa „Scena“.

 

Danas je na programu otvaranje izložbe crteža Aleksandre Jelović u Narodnom muzeju, predstavljanje druge knjige Žarka Lauševića u Sali Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, a u Pozorištu Timočke krajine „Zoran Radamlović“ predstava „Boing, boing“ Zvezdara teatra u režiji Predraga Stojmenovića.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

“Gorki smeh” nikad slađi – sa književne večeri satiričnih kratkih formi

Miloš Marković

[NAJAVA] Danas u borskoj biblioteci – umetnica Milica Ružičić

Ist Media

U subotu predstava za decu – POKAHONTAS

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X