Tema danaTurizamНекатегоризовано

Tragom starih tekijskih alasa

KLADOVO, (IST Media, J.B.K.) U nameri da sačuva uspomenu na nekada čuvene alase iz ribarske varošice Tekija, promoviše sportove na vodi Kajakaški klub Tekija uspešno je organizovao još jednu tradicionalnu regatu “Tragom starih tekijanskih alasa”. Više od 70 učesnika kojima je zajednička ljubav prema velikoj reci i prirodi na najbolji način su otvorili ovogodišnju nautičku sezonu.

 

Krenuli smo na ovu regatu u znak sečanja na stara vremena ali ovo je ujedno najbolji način da se otvori nautička sezona na ovom delu Dunava. Ovo je prva u nizu regata koje tradicionalno organizuje naš klub u toku godine. Nekada je ona bila lokalnog karaktera a sada privlači mnoge učesnike iz raznih krajeva Srbije.– objašnjava predsednik Kajakaškog kluba Tekija, Vukašin Radić.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
foto: Udruzenje ljubitelja prirode Divljine\ Kladovo

Ruta regate dužine 13 km proteže se uzvodno Dunavom, tik pored Trajanove table, a završava se na poznatom izletištu Hajdučka vodenica u srcu đerdapske klisure, na ulazu u Mali i Veliki Kazan. Ovo izletište, dobro poznato nautičarima i sportskim, ribolovcima nekada je bilo sklonište hajduka, a kasnije glavno lovno područje za izlov krupne dunavske ribe, nekada moruna, a sada somova kapitalaca . Inače, ova regata ima tradiciju dugu preko četiri decenije. Započeli su je sedamdesetih godina tekijanski alasi, a poslednjih desetak godina organizaciju je preuzeo Kajakaški klub „Tekija“ i ona privlači veliki broj kako ljubitelja nautizma tako i zaljubljenike u prirodu i veliku reku. Prednosti koje pruža život uz veliku reku otkrivaju i najmlađi, pa su se regatašima priključili i članovi Udruženja ljubitelja prirode “Divljina” iz Kladova.

 

13346372_1735469713342669_2461516009526882860_o
foto: Udruzenje ljubitelja prirode Divljine\ Kladovo

– “Divljina” je i ranijih godina učestvovala na regati ali zbog problema oko organizacije -nabavka čamaca, sigurnost članova, uglavnom je to bila manja grupa ili nas starijih ili pojedinih vršnjackih edukatora. Ove godine u dogovoru sa KK Tekija mi smo autobusom posli na izlet na -Hajdučku vodenicu i sačekali regataše, a oni su nam organizovali prevoz turističkim katamaranom do Trajanove table. Na ovaj način bili smo u mogućnosti da povedemo čak 34 člana na ovu akciju kako bi osetili draži nautike i atmosferu same regate. Pored ovih aktivnosti – da deca ne bi sedela dokona organizovali smo i niz nekih naših aktivnosti, kao što je klikerijada, trka buba, upoznavanje sa samim izletištem kroz legende, istoriju i priču Đerdapskoj klisuri i Trajanovoj tabli, za koju je bio zadužen Vule Radić predsednik KK Tekija. Svi naši učesnici su prezadovoljni regatom, jer je za njih ovo bio jedan nestraženi svet i jedva smo ih prikupili da pođemo nazad. – ispričao nam je prvi čovek “Divljine” Milan Rašević, najavljujući nastavak postojeće dobre saradnje sa KK Tekija, budući da im je u planu pokretanje škole kajaka u Kladovu.

 

klikerijada
foto: Udruzenje ljubitelja prirode Divljine\ Kladovo

Svi učesnici počastili su se na Hajdučkoj vodenici ribljom čorbom, a reagata je održana pod pokroviteljstvom doo „Tekijanka“ i ribolovaca iz Tekije.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Riblja Čorba i Nele Karajlić nastupaju na Sajmu meda i vina u Negotinu

Ist Media

Milikić: Ove godine Borani bez otvorenih bazena

Miloš Marković

Oblaci donose avanturu- izaberite svoje idelalno jesenje putovanje

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X