TOPLANI KREDIT OD 80 miliona dinara za prethodne sezone, ali i za narednu

417 0

Foto: Direktor Toplane Milutin Simić (levo), do njega direktor JKP za stambene usluge Slaviša Frišković

BOR, (IST Media, foto: istmedia) Javno preduzeće za stambene usluge „Bor“, po zahtevu JKP „Toplana“, donelo je odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 80 miliona dinara za nabavku energenata, a na današnjoj sednici Gradskog veća predlog su prihvatili članovi tog tela. Ovaj predlog odluke, naći će se na narednom zasedanju gradske Skupštine.

Kako je navedeno u obrazloženju, kredit se kod poslovne banke uzima sa periodom otplate od dvanaest mesečnih rata bez grejs perioda, a „Toplana“ je dužna  da izda osam blanko solo menica kao jemstvo.

Objašnjeno je da je kredit neophodan za plaćanje zaostalih obaveza Topane za grejnu sezonu 2017/2018 i dela obaveza za grejnu sezonu 2018/2019. godine.

Gradonačelnik Bora Aleksdandar Milikić kaže da je prošle godine Toplana poslovala sa gubitkom od 120 miliona dinara, ali da je gubitak nastao na osnovu kamate koju je EPS obračunao Toplani.

“Da nije bilo kamate, Toplana bi, uz subvencije grada, poslovala pozitivno”, rekao je gradonačelnik Bora.

On je ocenio da postoje pozitivne promene u poslovanju Toplane, s tim da je neophodno ulaganje, pre svega na B magistralu, kako se ne bi ponovili problemi zbog kojih su meštani tri naselja više dana bili bez grejanja usled proboja vrelovoda. Ovi radovi se najavljuju već ove godine.

 

“Trideset godina nije ulagano u ovom preduzeću, a naše je da taj problem konačno rešimo. Priznali smo prvi put da nije bilo grejanja i zato korisnicima smanjili račune”, rekao je Milikić.

Prema nekim informaicjama, potpuna sanacija B magistrale koštaće oko 60 miliona dinara a jedan od planova je i da se tri borska naselja, Metalurg, NGC i V MZ, napajaju preko novih prekidnih ventila, kako se ovakav problem u buduće ne bi dešavao.

Kao izvođač radova na B magistrali, pominje se fabrika FOD u Boru.

 

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X