Todorović: Period uhodavanja topionice je često dug, od novembra čisto nebo nad Borom

380 0
todorovic
Boban Todorović

BOR, (IST Media) Sudeći po izjavi direktora Topionice i rafinacije bakra u Boru, Bobana Todorovića, gašenje stare topioničke peći se očekuje za otprilike četiri nedelje, kada bi trebalo da bude završen period uhodavanja rada novog postrojenja. U međuvremenu, nad Borom se može očekivati smanjenje emisije sumpor-dioksida.

 

Todorović je, nakon protestnog skupa zbog pojačanog zagađenja, koji je, pred oko hiljadu ljudi, odžan u subotu na platou železničke stanice, podsetio da je probni rad nove topionice doveo do stvaranja velikih količina hladnog materijala, koji je nastavljen da se prerađuje u staroj topioničkoj peći.

 

„Strara peć služi samo da se isprave greške nastale usled loše izvedenih radova od strane firme SNC Lavalin. U ovom trnutku su dobri svi parametri rada nove topionice i fabrike sumporne kiseline, pa se od početka novembra može očekivati čisto nebo nad Borom“, rekao je Todorović.

 

On je naglasio da je period uhodavanja novih topionica u svetu jako dug, od devet meseci do čak četiri godine, i da nije realno da se ne pretopi novonastali „hladan materijal“, budući da se njegova vrednost meri milionima dolara.

 

Govoreći o grupi građana koja je inicirala ekološki protest u Boru, prvi čovek topionice je rekao da je generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski primio organizatore, kojima je objasnio zbog čega je došlo do ovakve situacije.

 

protest ekologija rtb

protest ekologija

Poruke sa jučerašnjeg protesta

 

Na protestnom skupu, juče je upućena poruka da Borani više ne žele da svojoj deci tokom šetnje gradom stavljaju maramicu preko usta.

 

„Iza mene ne stoji nijedna politička partija, pokret ili organizacija. Ja ovde stojim u ime svih nas običnih ljudi, u ime malog čoveka koji pita da li je njegovo zdravlje ugroženo, a niko od svih tih moćnih i velikih ljudi ga ne čuje i ne vidi“, rekla je organizatorka skupa.

 

Ona je dodala i to da govori i u „ime svih majki, koje svojoj deci stavljaju maramice preko usta šetajući gradom i koje u parkiću viču – ’požuri kući, pao je dim’, i koje kad pokrivaju decu pred spavanje tiho zatvore prozor, da ne uđe dim unutra!“.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 1 comments

Leave a comment

Your email address will not be published.

X