Tiha promena uprave u Boru

890 0

 

BOR, (Slađana VDT, IST media) Nakon što je Srpska napredna stranka zajedno sa Novom Srbijom, došla u prvi plan u lokalnoj vlasti Opštine Bor – stvorila se nova klima – pa se očekuje da se nakon izmena statuta javnih preduzeća donetih na 24. sednici, otvori prostor za smenjivanje direktora JP u Boru i imenovanje novih politički bliskih kandidata.

 

Petog jula na odžanoj sednici SO Bor usvojene su odluke o izmenama osnivačkih statuta javnih preduzeća u Boru, čime je na lokalnom nivou delimično implementiran izmenjen Zakon o javnim preduzećima, koji je Narodna skupština RS usvojila krajem prošle godine.

 

Ove izmene se pre svega tiču načina na koji se biraju direktori javnih preduzeća i propisuju dosta visoke kriterijume za buduće direktore, što će isključiti mnoge potencijalne kanditate koji ne mogu da odgovore na sve propisane standarde.

 

 

 

Novi sastav pozicije SO Bor
Novi sastav pozicije SO Bor

Počevši od 22. aprila ove godine, kada je smenjen predsednik SO Bor – Dragan Žikić, na jedan diskretan način, došlo je do promene u lokalnoj vlasti Bora.

 

Početkom juna izabran je novi predsednik opštine – Saša Vukadinović (SNS), dok je bivši predsednik – Nebojša Videnović (URS) zauzeo mesto njegovog  zamenika.

 

Bivši predsednik SO – Dragan Žikić, nije otišao bez optužbi na račun direktora javnih preduzeća u Boru i kako on kaže, „glavnog poslovođe RTB Bor“, koga nije hteo da imenuje.

 

Međutim, na poslednjoj sednici je promenio retoriku i rekao da bi momentalno istupio sa svoje prethodne pozicije da su se odvijale neke neregularne radnje od strane lokalne uprave.

 

Gotovo paralelno sa promenama u Zaječaru, gde je rekonstrukcija vlasti morala da se realizuje putem ponovljenih lokalnih izbora – a koji su prošli i uz fizičke konfrontacije „ursovaca“ i „naprednjaka“ – stvari u Boru su se odvijale znatno suptilnije.

 

Neki odbornici su zamenjeni, drugi promenili  stranke, dok su treći istupili iz stranke i postali samostalni odbornici. Poznato je da je, između ostalog, trenutni generalni direktor RTB Bor – Blagoje Spaskovski, prešao iz Ujedinjenih regiona Srbije u SNS.

 

Na prethodnom 23. zasedanju SO Bor održanog 2. jula, novi predsednik SO Dobrica Đurić, zatražio je od odbornika da dostave informaciju ko pripada kojoj stranci. “Moja je obaveza kao predsednika Skupštine opštine da obezbedim validne informacije o tome gde koji odbornik pripada“ rekao je on.

 

Time je ustanovljeno da je u SO Bor formirana nova većina koju predvodi odbornička grupa „Pokrenimo Srbiju“ na čelu sa koalicijom Srpske napredne stranke i Nove Srbije. Od ukupno 35 odbornika, koliko ih ima u SO Bor, ovaj odbornički klub drži 15 stolica.

 

Odbornički klub SNS-NS zajedno sa odborničkim klubovima SPS-Jedinstvena Srbija (5 odbornika) i URS-SDPS (4 odbornika), čine poziciju u lokalnoj skupštini Bora, sa ukupno 25 potencijalnih glasova.

 

U opoziciji je 7 odbornika, i to su odbornici DS-a, LDP-a, DSS-a i VDSS-a.

Opozicija SO Bor
Opozicija u SO Bor

 

Tri odbornika – Zlatan Mejlanović, Gracijan Strainović i Saša Perišić su do skora bili u odborničkom klubu Demokratske stranke, ali su formirali odbornički klub “Zajedno za Srbiju” Dušana Petrovića.

 

U Demokratskoj stranci ostala su 2 odbornika: Vukosav Antonijević i Dragan Vasiljević, a Liberalno demokratska partija i dalje ima 2 odbornika. To su Ivan Mihajlović i Valentina Novaković.

 

Odbornička grupa Demokratske stranke Srbije i Vlaške demokratske stranke Srbije ima 3 odbornika: Dragan Marković, Predrag Kračunović i Predrag Balašević.

 

Odbornik Zlata Marković nedavno je istupila iz odborničke grupe naprednjaka i sada je samostalni odbornik u SO Bor.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X