TEBRIZAM – nova snaga urbanog Bora

195 0

 

Grupa mladih Borana, okupljenih u Udruženju građana Tebrizam, već izvesno vreme skreće pažnju javnosti svojim originalnim aktrivnostima kojima žele da poboljšaju kvalitet života njihovih vršnjaka, ali i da otklone probleme građanskog društva uopšte.

Shvatili da mladi u Boru imaju mnogo problema i potreba, pa smo odlučili da pokušamo da rešimo makar jedan deo njih. To radimo kroz obrazovanje ili edukacije, kroz sportske aktivnosti, ekološke  ili humanitarne akcije, jednom rečju, kroz promociju zdravog stila života, ukratko objašnjava Ana Jovanovski, jedan od osnivača i predsednica udruženja.

Jedna od poslednjih akcija izvedena je polovinom maja, kada je petnaestoro aktivista čistilo obale Borskog jezera. Tom prilikom sakupljeno je više oko 90 kesa i džakova smeća iz šumice kod Tropske i glavne plaže, kod nekadašnjeh hotela „Metalurg“, kod zaliva i oko kampa.

tebrizam 232
Ovako je bilo posle akcije na Borskom jezeru

Ova akcija je organizovana u okviru programa pod nazivom „Ekoizam“, pa Borani mogu očekivati različita okupljanja i aktivnosti koje se tiču ekologije i zaštite životne sredine.

tebrizam akcija jezero
Poruka neodgovornim turistima i vikendašima: Oni čiste za vama!

Nažalost, uprkos pozivu na čišćenje Borskog jezera preko više društvenih mreža, odziv je bio slab, ali baš to u najmanju ruku potvrđuje situaciju u našem gradu i nespremnost Borana za neke konkretne radove radi boljitka zajednice, razočarano kaže jedan od osnivača Jovan Janjić, inače predsednik Upravnog odbora.

Nedavno su „Tebristi“ organizovali humanitarnu akciju „Ekšnizam“ za pomoć oboleloj Boranki Mariji Gambošević, i za samo nekoliko sati prikupili više od 38.000 dinara.

Tebrizam DSC04295
Akciji prikupljanja novca za Mariju Gambošević odazvali su se i slučajni prolaznici iz Zijina

Za petak 27. maj u 17 sati najavljena je akcija „Inglišizam“, koja ima za cilj okupljanje što većeg broja mladih preko google meet platforme, na kojoj će se pričati o muzici i razlićitim žanrovima, a cilj je unapređenje konverzacije na engleskom jeziku.

Budući da su Jovan Janjić i Lazar Ranđelović autori ranije pokrenutog serijala „Šta ima?“, odlučili su da produkciju emisije nastave da rade u sklopu Tebrizma. „Šta ima“ od sada možete pratiti na Facebook linku OVDE.

Tebrizam, Ekoizam, Inglišizam i ostali izmi…bili su potebni Boru. Njihova nezlonamerna kritika kroz video sadržaje, jasno iznošenje manjkavosti društva i institucija, pogađaju pravo u metu.

Oni su puni samopouzdanja i svesni koliko njihove akcije doprinose razvoju boljeg društva

Ovi mladi aktivisti odnedavno su u novim prostorijama, sa novim idejama.
Pozitivna energija koja je iz njih zračila tokom intervjua, uliva nadu da za građanski i urbani Bor još ima nade.
Zato ih treba podržati, jer sve što rade to čine iz ljubavi prema gradu, politički neiskvareno i ponekad naivno, i volonterski.
Zto, ako se nekada prepoznate u njihovoj kritici znajte da ste to zaslužili.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X